Næste udsendelse: 23:10 Kulturreportagen - Sommerudstilling på Grønbechs Gård (G)

TV i dag

  • 22:40Mellem os (G)Onsdag får vi besøg af Dahl & Dahl. De to tvillinger Katja og Mick Dahl har åbnet et pizzaria i Allinge. I den lidt mere alvorlige afdeling får vi besøg af Mette Møller fra Hestens Værn og dyrlæge Flemming Koefoed. De skal diskutere misrøgt blandt heste.
  • 23:10Kulturreportagen - Sommerudstilling på Grønbechs Gård (G)Helt frem til den 22. august bugner den gamle købmandsgård af kunst, håndværk og design. Blandt andet en række spændende eksamensprojekter fra Det Kongelige Danske Akademis Designskole i Nexø.
  • 23:15Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 23:20Mit Bornholm - Morten Top (G)Naturmanden Morten Top viser sit yndlingssted på Bornholm frem.
  • 23:30Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæster: Flemming Krøll og Pernille Schrøder
  • 00:0022Nyheder (G)
  • 00:10For børnenes skyld (G)Foreningen Red Barnet hjælper udsatte børn og familier - også på Bornholm. Her er frivillige med til at arrangere gode oplevelser for børn og deres forældre. Og vi skal med på forårslejr i Snogebæk.
  • 00:35Mellem os (G)Onsdag får vi besøg af Dahl & Dahl. De to tvillinger Katja og Mick Dahl har åbnet et pizzaria i Allinge. I den lidt mere alvorlige afdeling får vi besøg af Mette Møller fra Hestens Værn og dyrlæge Flemming Koefoed. De skal diskutere misrøgt blandt heste.
  • 01:05Månedens foredrag - Anders Pihl (G)Hvad er det? Hvor gammelt er det? Hvor ved du det fra? Anders Pihl, arkæolog ved Bornholms Museum, fortæller om dateringsmetoder i arkæologien
  • 02:00Krimimesse 2015 - Pernille Boelskov (G)Blod, mord og spænding var på dagsordenen under Krimimessen i Fængslet i Horsens. Værter og journalister fra syv TV 2-regionalstationer interviewede forfattere og markante personligheder med særlig tilknytning til stationens sendeområde.
  • 02:20Nattv: OTM (G)Nat-tv besøger nogle af dem, der hver nat må møde på arbejde. Nat-tv besøger alt fra mejeristerne til bageren og natteravnene. I nat fra OTM Avistryk.
  • 03:25Sprogblomster (G)Hvad betyder cringe og hvordan oversættes det til bornholmsk? Sussi Rømer Rasmussen styrer løjerne i denne udgave at sprogblomster, der også bringer os til Bornholms tekniske samling.
  • 04:05Mellem os - ugens udvalgte (G)
  • 05:00Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Struer, Aakirkeby, Kerteminde, Herning, Sønderborg, Nykøbing Falster og Boldrup.

Restauranter er imod madspild-forslag

Landbrug & fødevarer foreslår, at det skal være obligatorisk for restauranter at have doggybags for at stoppe madspild. Men de bornholmske restauranter er imod.
Restaurantgæster skal altid kunne få de rester med hjem, som de levner på tallerken.

Det mener Landbrug & Fødevarer i et forsøg på at reducere restaurant- og hotelbranchens madspil.

- Jeg tror alle kan blive enige om, at det er fjollet at smide lækker mad ud. Hvis man har lavet for meget mad til aften derhjemme, er det normale jo også at stille resterne i køleskabet eller fryseren, det kan vi ligeså godt også gøre, når vi har været ude at spise på en restaurant, siger direktør for Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

Men de bornholmske restauranter mener ikke, at det er det rigtige sted at fokusere.

- De rester, der eventuelt er på en tallerken, er så små i forhold til de ressourcer, der er ved at producere emballagen, siger Daniel Kruse, der er køkkenchef på restaurant Molen.

Men det er pressechefen hos Landbrug & Fødevarer uenige i.

- De miljøomkostninger ved produktionen af en doggybag er mindre i forhold til det ressourcespild, der er ved at have produceret mad, som så ryger ud i skraldespanden, siger Søren Andersen og uddyber.

-Doggybags er fremstillet af genbrugsmateriale, som er nedbrydeligt, og restauranterne får dem gratis, siger Søren Andersen, pressechef i Landbrug & Fødevarer.

Pakhuset i Svaneke mener, at ideen er god, men at ideen ikke er tænkt til ende.

- Det er en sympatisk tanke, men hvis det skal være obligatorisk, så skal ansvaret for maden frafalde restauranten, når gæsterne forlader den. For hvis en familie får en doggybag fra os og opbevarer den i en varm bil i flere timer, fordi de kører et sted hen, og så først spiser den senere, så kan de blive syge, siger Jacob Turman, ejer af Pakhuset.

De nyeste tal om madspild stammer fra 2012 og viser, at restaurationer og hoteller årligt smider 29.000 tons mad ud. Men det tal mener ejer af MâdaGO, Mikkel Finne, ikke madspild fra gæsterne har en stor andel af.

- Det store madspild skyldes i højere grad, at der er høje krav fra Levnedsmiddelstyrelsen, så mad skal smides ud, hvis det afviger to grader. Samtidig så er der også en masse spild fra produktionen af maden, eksempelvis skræller fra gulerødder og andre ting i forarbejdningen, siger Mikkel Finne.

- Derudover så vil det også være et problem med hygiejnen, hvis maden skal ud i køkkenet igen og ned i en boks, fordi der kan være bakterier fra folks tallerken, samtidig med at kokkene står ved siden af og er i gang med at tilberede mad, siger MâdaGos ejer.

Restaurant Molen, Restaurant Pakhuset Svaneke og Mâdago understreger, at gæster kan få mad hjem, hvis de beder om det.

Aktuelle programmer på Play