Næste udsendelse: 20:55 ÆGTE | ØFØDT (G)

TV i dag

  • 20:15Sprogblomster (G)TV 2/Bornholms sprogleg, hvor to hold, dyster om at gætte hinandens ord fra det bornholmske ordlager.
  • 20:55ÆGTE | ØFØDT (G)
  • 21:00SådanmarkDe bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Rikke Øxner
  • 21:29Vejret i morgen (G)
  • 21:30Mit kæreste eje Kjeldbjerg (1:3) (G)Hvad er det værd? Seerne viser et arvestykke eller et loppefund frem krydret med en god historie. Auktionsleder Hans Jørgen Eriksen supplerer oplysningerne og giver en pris. Denne gang fra Kjeldbjerg ved Skive.
  • 22:0019.30Nyheder og Sport (G)
  • 22:04Vejret i morgen (G)
  • 22:05Wonderfestiwall - lørdag (G)
  • 22:45Sprogblomster (G)TV 2/Bornholms sprogleg, hvor to hold, dyster om at gætte hinandens ord fra det bornholmske ordlager.
  • 23:30Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Rikke Øxner
  • 00:00Wonderfestiwall - lørdag (G)
  • 00:4019.30Nyheder og Sport (G)
  • 00:45Sprogblomster (G)TV 2/Bornholms sprogleg, hvor to hold, dyster om at gætte hinandens ord fra det bornholmske ordlager.
  • 01:30Månedens foredrag - Klaus Thorsen (G)Amatørarkæolog Klaus Thorsen fortæller om de nyeste fund på Bornholm.
  • 02:20BogForum med Dorthe Nors (G)Jesper Mortensen fra TV Midtvest interviewer forfatter Dorthe Nors. Dorthe Nors er på forunderlig vis slået igennem i Danmark via succes i USA. Her er Dorthe Nors slået igennem med noveller, hvor af en har været trykt i det prestigefylde magasin: ”The New Yorker.”
  • 02:45Månedens foredrag: Henning Bender, Svensk indvandring til Bornholm (G)Svensk indvandring til Bornholm.
  • 03:35Stafetten - Vickie Lindholm (G)Vickie Lindholm har boet på Bornholm i omkring 25 år, og hun føler sig i den grad hjemme på øen. Og ikke mindst i Snogebæk. Vickie føler, at Bornholm giver hende ro og tryghed. Hun giver selv en masse godt tilbage til sine klienter i hendes arbejde som hovedsageligt parterapeut.
  • 04:05Bornholm knokler - Keramiker (G)Bornholm Knokler er i dag på besøg på Hjorths Fabrik for at prøve at arbejde som keramiker. Hjorths Fabrik er en del af Bornholms Museum, men der arbejdes stadig, som man gjorde for 100 år siden i drejestuen.
  • 04:35Bornholmske Kirker - Christiansø Kirke (G)Kirken på Christiansø er indrettet i en gammel våbensmedie. Og det er ubestridt Danamrks mest østlige Kirke. Besøget på Christiansø runder samtidigt serien om de bornholmske kirker af.
  • 05:00Kryb og kravl: Sommerfugle på farten (G)Admiralen kender alle, men orange høsommerfugl ses ikke hvert år. Morten får fingre i et par kæmpe aftensværmere, der kommer langvejs fra. En med en meget lang snabel og en med dødningehoved-tegning.

Restauranter er imod madspild-forslag

Landbrug & fødevarer foreslår, at det skal være obligatorisk for restauranter at have doggybags for at stoppe madspild. Men de bornholmske restauranter er imod.
Restaurantgæster skal altid kunne få de rester med hjem, som de levner på tallerken.

Det mener Landbrug & Fødevarer i et forsøg på at reducere restaurant- og hotelbranchens madspil.

- Jeg tror alle kan blive enige om, at det er fjollet at smide lækker mad ud. Hvis man har lavet for meget mad til aften derhjemme, er det normale jo også at stille resterne i køleskabet eller fryseren, det kan vi ligeså godt også gøre, når vi har været ude at spise på en restaurant, siger direktør for Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

Men de bornholmske restauranter mener ikke, at det er det rigtige sted at fokusere.

- De rester, der eventuelt er på en tallerken, er så små i forhold til de ressourcer, der er ved at producere emballagen, siger Daniel Kruse, der er køkkenchef på restaurant Molen.

Men det er pressechefen hos Landbrug & Fødevarer uenige i.

- De miljøomkostninger ved produktionen af en doggybag er mindre i forhold til det ressourcespild, der er ved at have produceret mad, som så ryger ud i skraldespanden, siger Søren Andersen og uddyber.

-Doggybags er fremstillet af genbrugsmateriale, som er nedbrydeligt, og restauranterne får dem gratis, siger Søren Andersen, pressechef i Landbrug & Fødevarer.

Pakhuset i Svaneke mener, at ideen er god, men at ideen ikke er tænkt til ende.

- Det er en sympatisk tanke, men hvis det skal være obligatorisk, så skal ansvaret for maden frafalde restauranten, når gæsterne forlader den. For hvis en familie får en doggybag fra os og opbevarer den i en varm bil i flere timer, fordi de kører et sted hen, og så først spiser den senere, så kan de blive syge, siger Jacob Turman, ejer af Pakhuset.

De nyeste tal om madspild stammer fra 2012 og viser, at restaurationer og hoteller årligt smider 29.000 tons mad ud. Men det tal mener ejer af MâdaGO, Mikkel Finne, ikke madspild fra gæsterne har en stor andel af.

- Det store madspild skyldes i højere grad, at der er høje krav fra Levnedsmiddelstyrelsen, så mad skal smides ud, hvis det afviger to grader. Samtidig så er der også en masse spild fra produktionen af maden, eksempelvis skræller fra gulerødder og andre ting i forarbejdningen, siger Mikkel Finne.

- Derudover så vil det også være et problem med hygiejnen, hvis maden skal ud i køkkenet igen og ned i en boks, fordi der kan være bakterier fra folks tallerken, samtidig med at kokkene står ved siden af og er i gang med at tilberede mad, siger MâdaGos ejer.

Restaurant Molen, Restaurant Pakhuset Svaneke og Mâdago understreger, at gæster kan få mad hjem, hvis de beder om det.

Aktuelle programmer på Play