Næste udsendelse: 14:00 14Nyheder

TV i dag

  • 14:0014Nyheder
  • 14:08Vejret i aften (G)
  • 14:10Hjemme i Pedersker (G)På vores tur rundt på Bornholm er vi taget et smut til Pedersker på sydbornholm. Vi tager temperaturen på byen og hører lidt om de mange ting, som sker i Pedersker og vi kommer forbi Brugsen med de skæve åbningstider. Vi får også den lokale Pedersker-historie om Bonavedde og de underjordiske.
  • 15:0014Nyheder (G)
  • 15:08Vejret i aften (G)
  • 15:10Kong Gulerod (G)Kong Gulerod er på kanten af julen. I Svaneke tryller skrotkunstneren Gitte Helle bornholmske juleplatter om til flotte kunstværker. Vi følger op på Kræmmerhusets have og er med til vinterklargøringen. Vi tager med Dorthe på loppe jagt. Hun maler og giver loppefund nyt liv i små vintertableauer. Hjemme ser vi på hvordan man holder liv i de mange jule-stueplanter man tit får som værtinde-gave og så introducerer vi et nyt julekrydderi - nemlig tørret appelsinskal.
  • 16:0014Nyheder (G)
  • 16:08Vejret i aften (G)
  • 16:3014Nyheder (G)
  • 16:38Vejret i aften (G)
  • 17:0017Nyheder
  • 17:04Vejret i morgen
  • 17:05Mellem os i julehumør (G)Mellem Os er kommet i julestemning og flytter ud af studiet i Åkirkeby. Denne uge har vi sat vores mobile studie op i Østermarie, hvor vi får gæster, der fortæller om livet i byen og om, hvad de brænder for. Vi besøger også nogle af de mange foreninger, butikker og aktivitetssteder, som findes i Østermarie.
  • 17:45ÆGTE | ØFØDT (G)Inde i varmen
  • 18:0018Nyheder
  • 18:04Vejret i morgen (G)
  • 18:05Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst: Pelle Emil Hebsgaard og Julie Steincke
  • 18:30En dag på Bornholm 12.12.2012 (G)En snak om medicin, skizofreni eller om hvor skønt livet er. Martin Tengberg kommer langt omkring i emnerne, som støtte- og kontaktperson i Socialpsykatrien på Bornholm.
  • 19:00Julestrimler (G)Luciadag - luciaoptog fra 1990 og 1993. Eva Madvig fortæller om Lucia. Annette Tønder laver særprægede julekort af nylonstømper. Og så laver vi kommenskringler
  • 19:3019.30Nyheder
  • 19:49Vejret i morgen (G)
  • 19:50Stafetten - Hanne NisbethHanne Nisbeth er meget optaget af det nærmiljø hun bor i. Hun bruger derfor en del tid og kræfter på, at udvikle hjembyen Snogebæk. Hanne Nisbeth har været i god form hele livet og det er stadig en fast del af hendes liv at motionere.
  • 20:1570 år med KZ 7 (G)Kai Munch fra Rønne elsker de gamle, danske KZ fly. Og vi skal høre historien om det glemte, danske flyeventyr og vi skal med Kai ud at flyve i hans 70 år gamle KZ 7.
  • 20:58Vejret i morgen (G)
  • 21:00SådanmarkDe bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst:
  • 21:30Julestrimler (G)Bornholmske øl-entusiaster smager julebryg anno 2004, lille Camille vender hjem fra Sagalandet, og i 2005 sendes juleprogrammet fra middelaldercenterets stormandsgård.
  • 22:0022Nyheder
  • 22:09Vejret i morgen (G)
  • 22:10Stafetten - Hanne Nisbeth (G)Hanne Nisbeth er meget optaget af det nærmiljø hun bor i. Hun bruger derfor en del tid og kræfter på, at udvikle hjembyen Snogebæk. Hanne Nisbeth har været i god form hele livet og det er stadig en fast del af hendes liv at motionere.
  • 22:4070 år med KZ 7 (G)Kai Munch fra Rønne elsker de gamle, danske KZ fly. Og vi skal høre historien om det glemte, danske flyeventyr og vi skal med Kai ud at flyve i hans 70 år gamle KZ 7.
  • 23:30Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens gæst:
  • 00:0022Nyheder (G)
  • 00:10Stafetten - Hanne Nisbeth (G)Hanne Nisbeth er meget optaget af det nærmiljø hun bor i. Hun bruger derfor en del tid og kræfter på, at udvikle hjembyen Snogebæk. Hanne Nisbeth har været i god form hele livet og det er stadig en fast del af hendes liv at motionere.
  • 00:4070 år med KZ 7 (G)Kai Munch fra Rønne elsker de gamle, danske KZ fly. Og vi skal høre historien om det glemte, danske flyeventyr og vi skal med Kai ud at flyve i hans 70 år gamle KZ 7.
  • 01:20Stafetten Helene Straarup (G)Helene Straarup flyttede til øen på grund af et jobtilbud. Hun kommer fra Århus og er uddannet psykolog. Helene skulle bruge noget tid på at omstille sig fra livet i en stor by til, hvad der først føltes som, en tomhed på Bornholm. Hun har nu fundet sig til rette. Helene Straarup har mødt sin mand på Bornholm, og de har købt et nedlagt landbrug tæt på Arnager. Deres første barn bliver født på Bornholm i år.
  • 01:50Billeddetektiverne - hjælp Ø-arkivet (G)Anette Eriksen viser billeder fra Ø-arkivet, hvor hun gerne vil have hjælp til at finde ud, hvem der er på billederne. Der ligger tusindvis af billeder i arkivet, med flotte motiver, men hvor ingen ved, hvem der er på billederne. Andre Jensen viser billeder fra Rønne Havn.
  • 02:15Månedens foredrag - Arkæolog Anders Pihl (G)Arkæolog Anders Pihl fra Bornholms Museum fortæller om hvordan landbrugets fosfatmålinger kan være arkæologiens hjælpere
  • 02:55Bornholmske Kirker - Peders Kirke (G)Peders Kirke er formentlig Bornholms ældste middelalderkirke. Og den er som så bygget i klassisk middelalderstil.
  • 03:20 E65 (G)I den her udsendelse besøger vi lufthavnen i Sturup og det smukke gods Björresjö, der ligger lige udenfor Ystad.
  • 03:50BogForum med Jussi Adler-Olsen (G)Jesper Mortensen fra TV Midtvest interviewer forfatter Jussi Adler-Olsen Interviewet går bag om krimikongens skriveproces på forfattercentret i Hald ved Viborg.
  • 04:15Søens folk (G) I dette afsnit af Søens Folk fortæller Andre jensen om sin karriere til søs, hvor han starter som restaurationsdreng. Hans karriere fortsætter i kommende afsnit, hvor vi følger ham på vejen til skibsfører og kaptajn.
  • 05:00Bornholm knokler - Bedemand (G)De fleste møder en bedemand mindst én gang i livet, men mødet til en begravelse er bare en brøkdel af bedemandens arbejde. I Bornholm Knokler er vi med bedemanden Anne Langskov Jartoft på arbejde og der bliver brudt grænser i et job, der kræver meget etik når man hjælper folk afsted på den sidste rejse.

Restauranter er imod madspild-forslag

Landbrug & fødevarer foreslår, at det skal være obligatorisk for restauranter at have doggybags for at stoppe madspild. Men de bornholmske restauranter er imod.
Restaurantgæster skal altid kunne få de rester med hjem, som de levner på tallerken.

Det mener Landbrug & Fødevarer i et forsøg på at reducere restaurant- og hotelbranchens madspil.

- Jeg tror alle kan blive enige om, at det er fjollet at smide lækker mad ud. Hvis man har lavet for meget mad til aften derhjemme, er det normale jo også at stille resterne i køleskabet eller fryseren, det kan vi ligeså godt også gøre, når vi har været ude at spise på en restaurant, siger direktør for Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

Men de bornholmske restauranter mener ikke, at det er det rigtige sted at fokusere.

- De rester, der eventuelt er på en tallerken, er så små i forhold til de ressourcer, der er ved at producere emballagen, siger Daniel Kruse, der er køkkenchef på restaurant Molen.

Men det er pressechefen hos Landbrug & Fødevarer uenige i.

- De miljøomkostninger ved produktionen af en doggybag er mindre i forhold til det ressourcespild, der er ved at have produceret mad, som så ryger ud i skraldespanden, siger Søren Andersen og uddyber.

-Doggybags er fremstillet af genbrugsmateriale, som er nedbrydeligt, og restauranterne får dem gratis, siger Søren Andersen, pressechef i Landbrug & Fødevarer.

Pakhuset i Svaneke mener, at ideen er god, men at ideen ikke er tænkt til ende.

- Det er en sympatisk tanke, men hvis det skal være obligatorisk, så skal ansvaret for maden frafalde restauranten, når gæsterne forlader den. For hvis en familie får en doggybag fra os og opbevarer den i en varm bil i flere timer, fordi de kører et sted hen, og så først spiser den senere, så kan de blive syge, siger Jacob Turman, ejer af Pakhuset.

De nyeste tal om madspild stammer fra 2012 og viser, at restaurationer og hoteller årligt smider 29.000 tons mad ud. Men det tal mener ejer af MâdaGO, Mikkel Finne, ikke madspild fra gæsterne har en stor andel af.

- Det store madspild skyldes i højere grad, at der er høje krav fra Levnedsmiddelstyrelsen, så mad skal smides ud, hvis det afviger to grader. Samtidig så er der også en masse spild fra produktionen af maden, eksempelvis skræller fra gulerødder og andre ting i forarbejdningen, siger Mikkel Finne.

- Derudover så vil det også være et problem med hygiejnen, hvis maden skal ud i køkkenet igen og ned i en boks, fordi der kan være bakterier fra folks tallerken, samtidig med at kokkene står ved siden af og er i gang med at tilberede mad, siger MâdaGos ejer.

Restaurant Molen, Restaurant Pakhuset Svaneke og Mâdago understreger, at gæster kan få mad hjem, hvis de beder om det.

Aktuelle programmer på Play