Næste udsendelse: 23:00 Under Overfladen: Rødehavet 1:4 (G)

TV i dag

 • 22:15EKKO (G)Havørneungen er på vingerne, og EKKO har været med fra starten under dens dramatiske opvækst i Ølene. Naturreservatet byder også på sort stork, kantareller og rørhøge.
 • 23:00Under Overfladen: Rødehavet 1:4 (G)Der er kun meget få koraller i Danmark. Til gengæld er der masser af koraller i Rødehavet. TV SYD følger en gruppe sydjyder, der går under overfladen i Rødehavet.
 • 23:30I Tyskland har jeg hjemme 1:4 (G)Giver det stadig mening, at Danmark hvert år sender penge til det danske mindretal i Sydslesvig? Det spørger Søren Vesterby om i fire programmer, hvor han besøger mindretallet syd for grænsen.
 • 00:0022Nyheder (G)
 • 00:10EKKO (G)Havørneungen er på vingerne, og EKKO har været med fra starten under dens dramatiske opvækst i Ølene. Naturreservatet byder også på sort stork, kantareller og rørhøge.
 • 00:55Under Overfladen: Rødehavet 1:4 (G)Der er kun meget få koraller i Danmark. Til gengæld er der masser af koraller i Rødehavet. TV SYD følger en gruppe sydjyder, der går under overfladen i Rødehavet.
 • 01:30Flere sider af Lene Dybdahl (G)Fantasyforfatter Lene Dybdahl fortæller om sin bog "Skyriel".
 • 02:00Folkemødet 2019 - De bedste øjeblikke, live rundtur med Sofie Andersen (G)
 • 02:30Månedens foredrag - Jakob Seerup (G)Museumsinspektør Jakob Seerup fortæller om Valborg Hjorth. Bornholms fornemst dekorede sygeplejerske. En sygeplejerske i krig og fred.
 • 03:30Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Løgstør, Stevns, Odense, Viborg, Aabenraa og Kerteminde.
 • 04:00Mellem os (G)
 • 04:30Helt i fisk - Plastik og gedder (G)Gedden er et bæst. En rigtig skarptandet rovfisk fra et ondt sted. Christian, Jesper og William er taget til den private sø, Krashave, for at prøve at få et af bæsterne på krogen. Denne gang kun med kunstig agn, og det er ikke småting, man fanger gedder med.
 • 05:00Stafetten - Klaus Hjorth Hansen (G)Klaus Hjorth Hansen er 52 år og driver flere virksomheder på Bornholm og i Polen. Fundamentet er Nexø Vodbinderi. Klaus Hjorth Hansen er født og opvokset i Aarsdale, og der bor han også i dag med kone og børn.

Baggrund: Derfor har Bornholm en orkanskov

Et stykke bøgeskov på Bornholm har fået lov til at ligge uberørt hen i 50 år siden en orkan rasede.
I en periode over 50 år er Danmark blevet ramt af flere orkaner. De kommer meget uregelmæssigt, og der kan nemt gå et årti eller to før middelvinden under et blæsevejr ryger op i orkanstyrke. Ikke blot i vindstødene, men i en middelvind over 32,6 m/s - og så har vi en orkan.

Orkaner medfører normalt mange skader på bygninger og natur, og kan blandt andet give stormflod og oversvømmelser på udsatte kystområder.

Orkanen i 1967 er der mange over 50, der kan huske. Over næsten hele landet medførte den strømsvigt, hundredevis af væltede huse, oversvømmelser og væltede træer. Specielt de sydlige egne af landet måtte holde for.

Orkanen medførte et skovfald man i Danmark ikke havde set mage til tidligere i nyere tid. Her spillede årstiden en væsentlig rolle. Orkanen midt i oktober kom på et tidspunkt, hvor løvtræerne stadig bar blade. Så ikke blot knækkede hele fyrskove som tændstikker, men også løvtræerne væltede i hobetal med rode, fordi bladene på træerne øgede presset på træernes kroner. Og træerne fik et yderligere skub, fordi jorden var våd på grund af store regnmængder.

På Naturstyrelsens hjemmeside kan man læse, hvordan statsskovene "meget forud for sin tid" udpegede et område i Almindingen som et "videnskabeligt iagttagelsesområde".

Siden da har det lille stykke skov ligget hen uberørt af menneskehånd. Som et af de få skove i landet kan man således i "Orkanskoven" på Bornholm vandre rundt i noget, der minder om urskov.

Det er Naturstyrelsen på Bornholm, der er begyndt at kalde stedet for "Orkanskoven". Og man anbefaler et besøg i selvsamme skov, i området omkring Segen.

Slår man op i vejrhistorien, så kan man læse hvordan middelvinden visse steder røg helt op på 40 m/s. Og det har sikkert blæst endnu mere, idet mange af de officielle vindmålere stod af på grund af vindtrykket.

Klimatolog John Cappelen, der er DMI's ekspert på historiske storme og vedligeholder DMI's stormliste for Danmark fortæller om orkanen:

- Stormlavtrykket i oktober 1967 kom fra den sydvestlige Nordsø med kraftigt faldende barometer. Lufttrykket faldt fortsat kraftigt i lavtrykket under passagen over Danmark.

- De kraftigste vinde kom i forbindelse med trykstigningerne umiddelbart efter lavtrykspassagen. Lavtrykket gik i land nord for Ringkøbing og bevægede sig mod østnordøst til nord for Anholt. Nordjylland havde op til kuling mellem øst og nord, og resten af landet havde storm til orkan fra vest og nordvest, siger John Cappelen.

- Metertykke bøgetræer på Bornholm knækkede midt på stammen i Almindingen. Og de fiskere, der red stormen af på Østersøen, kunne berette, at det blæste så kraftigt, at bølgerne ikke rigtigt rejste sig. Det gjaldt blot om at holde skuden op mod vinden og så håbe på, at motoren ikke stoppede, slutter klimatologen.

På billedet er skovarbejdere ved at fjerne træer fra hovedvejene gennem Almindingen.

Se videoen fra 1997, der handler om stormen fra 1967.

Aktuelle programmer på Play