Næste udsendelse: 23:00 Under Overfladen: Rødehavet 1:4 (G)

TV i dag

 • 22:15EKKO (G)Havørneungen er på vingerne, og EKKO har været med fra starten under dens dramatiske opvækst i Ølene. Naturreservatet byder også på sort stork, kantareller og rørhøge.
 • 23:00Under Overfladen: Rødehavet 1:4 (G)Der er kun meget få koraller i Danmark. Til gengæld er der masser af koraller i Rødehavet. TV SYD følger en gruppe sydjyder, der går under overfladen i Rødehavet.
 • 23:30I Tyskland har jeg hjemme 1:4 (G)Giver det stadig mening, at Danmark hvert år sender penge til det danske mindretal i Sydslesvig? Det spørger Søren Vesterby om i fire programmer, hvor han besøger mindretallet syd for grænsen.
 • 00:0022Nyheder (G)
 • 00:10EKKO (G)Havørneungen er på vingerne, og EKKO har været med fra starten under dens dramatiske opvækst i Ølene. Naturreservatet byder også på sort stork, kantareller og rørhøge.
 • 00:55Under Overfladen: Rødehavet 1:4 (G)Der er kun meget få koraller i Danmark. Til gengæld er der masser af koraller i Rødehavet. TV SYD følger en gruppe sydjyder, der går under overfladen i Rødehavet.
 • 01:30Flere sider af Lene Dybdahl (G)Fantasyforfatter Lene Dybdahl fortæller om sin bog "Skyriel".
 • 02:00Folkemødet 2019 - De bedste øjeblikke, live rundtur med Sofie Andersen (G)
 • 02:30Månedens foredrag - Jakob Seerup (G)Museumsinspektør Jakob Seerup fortæller om Valborg Hjorth. Bornholms fornemst dekorede sygeplejerske. En sygeplejerske i krig og fred.
 • 03:30Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Løgstør, Stevns, Odense, Viborg, Aabenraa og Kerteminde.
 • 04:00Mellem os (G)
 • 04:30Helt i fisk - Plastik og gedder (G)Gedden er et bæst. En rigtig skarptandet rovfisk fra et ondt sted. Christian, Jesper og William er taget til den private sø, Krashave, for at prøve at få et af bæsterne på krogen. Denne gang kun med kunstig agn, og det er ikke småting, man fanger gedder med.
 • 05:00Stafetten - Klaus Hjorth Hansen (G)Klaus Hjorth Hansen er 52 år og driver flere virksomheder på Bornholm og i Polen. Fundamentet er Nexø Vodbinderi. Klaus Hjorth Hansen er født og opvokset i Aarsdale, og der bor han også i dag med kone og børn.

Bornholm er hjemsted for Den røde Drage

"Den røde drage" var på randen af udryddelse i Danmark. Nu bliver der stadig flere fugle i landskabet. Den røde glente breder sig igen herhjemme.
Der er nu mindst 200 par ynglende røde glenter i det danske landskab. Og om få årtier kan vi have flere end dobbelt så mange ynglepar som nu.

Det vurderer eksperter i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) efter en mangeårig nedtur for arten i Danmark.

Glenten har i dag en håndfuld foretrukne landsdele - Sydøstjylland, Fyn, Bornholm og Nordjylland anses således som de bedste for arten.

Men det voksende antal røde glenter udvider nu fra kerneområderne i øst mod vest og nord i Danmark, oplyser den fynske ornitolog Per Rasmussen, som er såkaldt arts-caretaker.

Han indsamler for DOF de danske tal for den smukke rovfugl med den kløftede hale. Den kendes også som den røde drage.

Formentlig vil den røde glente også i stigende grad indtage Vestjylland, mener Per Rasmussen.

- I år er der fundet nye glentepar i områder, hvorfra arten ikke tidligere er rapporteret. Det er næppe urealistisk, at vi om få årtier vil have omkring 500 ynglepar, siger han.

Rød glente kan - i modsætning til andre rovfugle - godt tolerere nærvær af andre artsfæller i yngletiden. Faktisk kan fuglene yngle så tæt på hinandens territorier, at det kan ligne deciderede kolonier.

- At glenten er social, ser vi også meget tydeligt i vintermånederne, hvor rovfuglene overnatter kollektivt i større eller mindre flokke, siger Per Rasmussen.

I weekenden 6.-7. januar skal DOF's feltornitologer i hele landet af huse for at optælle vinterbestanden af rød glente. Det samme gør kolleger i hele Europa.

- Tællingen fra 2016 gav rundt regnet 50.000 røde glenter i Europa, hvilket i praksis vil sige hele verdens bestand, siger Per Rasmussen.

Fuglen er optaget på den internationale rødliste over truede arter.

Den røde glente er ådselsæder. Mange danske glenter søger føde langs motorveje og trafikerede landeveje, hvor bilisterne dagligt sørger for dræbte dyr og fugle.

Aktuelle programmer på Play