Næste udsendelse: 09:00 Helt i fisk - Gedder med levende agn (G)

TV i dag

  • 08:20Burgenda Land – Vikingernes Bornholm 4:4 (G)Arkæolog Christina Seehusen har sat sig for at finde ud af, hvad der skete, dengang vikingetidens sagnomspundne ørige Burgenda Land blev til den danske ø Bornholm. Til at hjælpe sig har hun i 4. afsnit allieret sig med både detektorfører Klaus Thorsen, lokalhistoriker Jan Eskildsen og amatørarkæolog Mogens Jensen. Den danske konge fik efterhånden et godt greb om Bornholm i 1.000-tallet, hvor kongens jarler bosætter sig og styrer øen. Vi skal blandt andre møde en af de mest legendariske, nemlig Blod Egil. Vi skal også se nærmere på nogle af Bornholms 40 runesten med Nationalmuseets runolog Lisbeth Imer.
  • 09:00Helt i fisk - Gedder med levende agn (G)Helt i Fisk-drengene er taget til en privat sø på Nordbornholm. Her går rygtet om, at der er gedder, og at ingen fisker efter dem. Metoden er denne gang levende agn, som dog først skal fanges, før fiskeriet kan gå igang.
  • 09:25Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 09:35Sprogblomster (G)Se med når Joakim Lind Tranberg endnu engang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 10:2519.30Nyheder (G)
  • 10:35Kulturreportagen (G)Bornholms Husflid laver julepynt af et utraditionelt materiale. De bruger nemlig cykelslanger til at gøre julemåneden festlig.
  • 10:40Burgenda Land – Vikingernes Bornholm 4:4 (G)Arkæolog Christina Seehusen har sat sig for at finde ud af, hvad der skete, dengang vikingetidens sagnomspundne ørige Burgenda Land blev til den danske ø Bornholm. Til at hjælpe sig har hun i 4. afsnit allieret sig med både detektorfører Klaus Thorsen, lokalhistoriker Jan Eskildsen og amatørarkæolog Mogens Jensen. Den danske konge fik efterhånden et godt greb om Bornholm i 1.000-tallet, hvor kongens jarler bosætter sig og styrer øen. Vi skal blandt andre møde en af de mest legendariske, nemlig Blod Egil. Vi skal også se nærmere på nogle af Bornholms 40 runesten med Nationalmuseets runolog Lisbeth Imer.
  • 11:20Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 11:25Helt i fisk - Gedder med levende agn (G)Helt i Fisk-drengene er taget til en privat sø på Nordbornholm. Her går rygtet om, at der er gedder, og at ingen fisker efter dem. Metoden er denne gang levende agn, som dog først skal fanges, før fiskeriet kan gå igang.
  • 12:0012Nyheder
  • 12:04Vejret i aften
  • 12:05Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Morten Remar
  • 12:3012Nyheder (G)
  • 12:34Vejret i aften (G)
  • 12:35Sprogblomster (G)Se med når Joakim Lind Tranberg endnu engang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 13:25Nu er det jul igen, de indledende øvelser (G)Det er lige op over. Og i dag tyvstarter vi på julehyggen, når vi fylder Kyllingemoderen med gran og god stemning. Vi tager børnene under armen og laver kalenderlys, adventskrans og hjemmelavet konfekt i lange baner. Men det er ikke alt ved julen, der er sødt som marcipansnebolde. Derfor får vi også en række god råd af en børnepsykolog til, hvordan vi sikrer at vores børn får den bedste julemåned.
  • 14:0014Nyheder
  • 14:08Vejret i aften (G)
  • 14:10Helt i fisk - Gedder med levende agn (G)Helt i Fisk-drengene er taget til en privat sø på Nordbornholm. Her går rygtet om, at der er gedder, og at ingen fisker efter dem. Metoden er denne gang levende agn, som dog først skal fanges, før fiskeriet kan gå igang.
  • 14:35Kong Gulerod - Krydderi på julen (G)Vi får besøg af kokken Søren Thornberg, der laver julemad over bål. Han vil tilberede en krydret julegryde med nakkekam, juleøl, stjerneanis og kaneI. I køkkenhaven høster vi selleri til maden og viser, hvordan de kan opbevares for vinteren. Vi besøger grønsagsavleren Anette på Kirkebogaard i Rutsker, og høster rød spidskål og rosenkål til Sørens mad. Vi hører lidt om kålsorter og ser hendes store, flotte kålmarker med mange nye kålsorter. Hos Vicki og Majken i Blomsterkunsten i Rønne får vi to gode bud på vinterpynt, hvor der selvfølgelig indgår julekrydderier. Hjemme benytter vi bålet til også at lave metal-stjerner over bål, og vi pynter op med dem i køkkenhaven bagefter.
  • 15:20Triumf og tragedie (G)Et uddrag af miniserien om det bornholmske oprør og svenskekrigene i 1658.
  • 15:50Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 16:0014Nyheder (G)
  • 16:08Vejret i aften (G)
  • 16:3014Nyheder (G)
  • 16:39Vejret i aften (G)
  • 17:0017Nyheder
  • 17:04Vejret i morgen
  • 17:05EKKO (G) Efterårsfarver pryder den bornholmske natur, og EKKO kigger på den sjældne skærmblomstret vintergrøn i Sorthatskoven og vandløbsrestaurering ved Slusegård. EKKOs fugleskole viser fuglekonge, snespurv, stillits og bjergirisk og var med, da en rødhalset gås og en hærfugl kom forbi.
  • 17:45Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 17:50Kulturreportagen (G)Bornholms Husflid laver julepynt af et utraditionelt materiale. De bruger nemlig cykelslanger til at gøre julemåneden festlig.
  • 18:0018Nyheder
  • 18:04Vejret i morgen (G)
  • 18:05Helt i fisk - Gedder med levende agn (G)Helt i Fisk-drengene er taget til en privat sø på Nordbornholm. Her går rygtet om, at der er gedder, og at ingen fisker efter dem. Metoden er denne gang levende agn, som dog først skal fanges, før fiskeriet kan gå igang.
  • 18:30Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Morten Remar
  • 19:00Mellem os (G)For første gang i flere år er der et bordtennis-ungdomshold, der deltager i turneringer. Det kan du høre mere om i mandagens udgave af Mellem Os, hvor Vilmer Funch er i studiet med to unge spillere. Desuden skal det handle om bisonerne i Almindingen. Skovrider Søren Friese er inviteret ind til en snak om projektet og den kritik, der har været af det.
  • 19:3019.30Nyheder
  • 19:49Vejret i morgen (G)
  • 19:55Helt i fisk - På prøve med flueEt ønske fra Helt i Fisk-drengene var at prøve at fiske med flue. Den elegante og noble fiskeform er dog noget af en udfordring for især én af drengene. Tag med til Stenbrudssøen i Nexø og se, hvordan det går.
  • 20:15Mellem os i julehumør
  • 20:58Vejret i morgen (G)
  • 21:00SådanmarkDe bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Peter Mogensen
  • 21:30Vild Med Dyr (G)Anna Louise Tranæs Didriksen besøger de frække næsebjørne i Randers Regnskov. De bliver aktiveret ved at Anna gemmer deres mad i køkkenets potter, pander og kagedåser.
  • 22:0022Nyheder
  • 22:09Vejret i morgen (G)
  • 22:10Helt i fisk - På prøve med flue (G)Et ønske fra Helt i Fisk-drengene var at prøve at fiske med flue. Den elegante og noble fiskeform er dog noget af en udfordring for især én af drengene. Tag med til Stenbrudssøen i Nexø og se, hvordan det går.
  • 22:40Mellem os i julehumør (G)
  • 23:20Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 23:30Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Peter Mogensen
  • 00:0022Nyheder (G)
  • 00:10Helt i fisk - På prøve med flue (G)Et ønske fra Helt i Fisk-drengene var at prøve at fiske med flue. Den elegante og noble fiskeform er dog noget af en udfordring for især én af drengene. Tag med til Stenbrudssøen i Nexø og se, hvordan det går.
  • 00:40Mellem os i julehumør (G)
  • 01:20Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Peter Mogensen
  • 01:50Stafetten - Joan Gerdes (G)Joan Gerdes bor med sin mand og to børn i et hus på landet mellem Østermarie og Svaneke. Hun er oprindeligt fra København. Joan Gerdes arbejder nu som partner i Svaneke Revision.
  • 02:15Natur tv - Dueodde (G)Natur TV - Dueodde
  • 03:15Nationalpark Thy (32:52) (G)Vi møder Hanstholm Havn i børnehøjde. Børnene i naturbørnehaven kender livet på havnen.
  • 03:45Mellem os i julehumør (G)
  • 04:30Stafetten Henrik Rhod (G)Henrik Engell Rhod er retspræsident på Bornholm. Han er opvokset i vestjylland, og det var lidt et tilfælde, at det blev jura har kom til at læse. I dag fylder hans arbejde rigtigt meget. Henrik Engell Rhod er fortrøstningsfuld med hensyn til Bornholms fremtid, og han ser blandt andet en generel holdningsændring på øen som en katalysator for en bedre fremtiden for Bornholm.
  • 05:00Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medvært: Peter Mogensen

Spis din Ø besøger Hulle Havn

Bliv klogere på Bornholm og få gode opskrifter til lækre fiskeretter, når Spis din Ø besøger Hulle Havn. Læs opskrifterne her.
I aftenens udsendelse gør Finn Ole Sonne Nielsen os klogere på området mellem Hulle Havn og Årsdale.

Her har Bornholmere i alle år sejlet ud for at få mad på bordet.
Havet omkring bornholm har nemlig altid været en vigtig kilde til mad.

Her har Bornholmere fanget alt fra sild til sæl igennem klippeøens tusindårige historie.

Kokken Sune Rasborg besøger fiskeren Bo i Hasle for at lære torskefilletering fra en mester, så han kan gøre det godt i køkkenet. Han skal nemlig trylle med torsk, når han laver Bornholmercheviche.

Opskrifterne:

Bornholmercheviche


Retten er bedst som forret.

Torskefilet
Råsaft af havtorn
Havtornflager
Salt
Karse

Torsken skæres i tynde skiver -det er vigtigt at det er ret tyndt, da det ellers tager for lang tid at marinere.
Skiverne anrettes på et fad eller individuelle tallerkener. Råsaften hældes over og det står og marinerer en halv times tid.
Havtornflager, karse og salt drysses over.

OBS. vær opmærksom på at fryse fisken et døgns tid i forvejen, da der ellers kan være risiko for anisarkislarver.

Sild med Hallegårdskinke


1 hel frisk sild
1 hel skive Hallegårdsskinke
Rugmel fra Bornholms valsemølle til panering
Evt en smule frisk mynte
Lidt smør til stegning

Salsa:
5-6 cherrytomater
1 fed fermenteret hvidløg
1 forårsløg
Lidt koriander -Hvis man har lyst
1 citron
2 spsk. rapsolie
Chili efter ønske -Pas på med at bruge Sørens mængder!
Salt og sukker

Rens/skyl tomat, kørvel og citron
Skær tomat og fermenteret hvidløg i små tern, hak løg og koriander.
Riv ca. 2 tsk. citronskal og pres citronen (gem en knivspids citronskal
til silden)
Rør tomat, og citronskal sammen med olivenolie, smag til
med citronsaft, salt og sukker
Fisken:
Rens og skyl silden godt. Skær hovedet fra og udben (OBS! silden skal
forblive hel)
Fyld silden med skinken og mynten hvis du har lyst til mynte
Vend silden i krydret rugmel og bind silden op med kødsnor.
Steg silden forsigtigt i smør på panden
Silden serveres lun med salsaen ved siden af. Serveres eventuelt med en humpel brød

Aktuelle programmer på Play