Næste udsendelse: 22:40 Mellem os (G)

TV i dag

 • 22:10Stafetten - Henrik Schwarz (G)Henrik Wraae Schwarz er ansat ved Bornholms Politi. Han kom til Bornholm fra Sønderjylland i 1993. Han har alle årene boet i Klemensker, hvor hele familien har været aktive i det lokale foreningsliv.
 • 22:40Mellem os (G)I torsdagens udgave af Mellem os får vi besøg af Michael Møller, der står bag projektet Klar-til-job. Derudover kommer Michael Koefoed-Hansen, der har en stor interesse for danske færger.
 • 23:05360 (G)Debatprogrammet 360, med aktuelle gæster i studiet.
 • 23:30Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medværter: Flemming Madsen og Patrick Pedersen (Mændenes Maddyst)
 • 00:0022Nyheder (G)
 • 00:10Stafetten - Henrik Schwarz (G)Henrik Wraae Schwarz er ansat ved Bornholms Politi. Han kom til Bornholm fra Sønderjylland i 1993. Han har alle årene boet i Klemensker, hvor hele familien har været aktive i det lokale foreningsliv.
 • 00:40Mellem os (G)I torsdagens udgave af Mellem os får vi besøg af Michael Møller, der står bag projektet Klar-til-job. Derudover kommer Michael Koefoed-Hansen, der har en stor interesse for danske færger.
 • 01:05360 (G)Debatprogrammet 360, med aktuelle gæster i studiet.
 • 01:30Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medværter: Flemming Madsen og Patrick Pedersen (Mændenes Maddyst)
 • 01:55Bogforum - Stig Tackmann (G)
 • 02:20Månedens foredrag - Finn Ole Nielsen (G)Finn Ole Nielsen, chefarkæolog ved Bornholms Museum, fortæller om årets gang i den arkæologiske afdeling.
 • 03:10Krimimesse 2015 - Thomas Rydahl (G)Blod, mord og spænding var på dagsordenen under Krimimessen i Fængslet i Horsens. Værter og journalister fra syv TV 2-regionalstationer interviewede forfattere og markante personligheder med særlig tilknytning til stationens sendeområde.
 • 03:35Mens du sover (1:12) (G)Vi er taget på natreportage for at møde nogle af dem der arbejder, mens du sover.
 • 04:00Mellem os (G)I torsdagens udgave af Mellem os får vi besøg af Michael Møller, der står bag projektet Klar-til-job. Derudover kommer Michael Koefoed-Hansen, der har en stor interesse for danske færger.
 • 04:30Stafetten - Susanne Kristensen (G)Susanne Kristensen er ægte bornholmer med kun et år væk fra øen. Hun har arbejdet med mennesker hele sit liv og det nyder hun stadig. Hun og hendes mand har i flere år haft plejebørn i det store hus i Rønne. Susanne Kristensen er troende, og det er et gennemgående tema i dette afsnit af Stafetten.
 • 05:00Sådanmark (G)De bedste historier fra hele Danmark og dagens medværter: Flemming Madsen og Patrick Pedersen (Mændenes Maddyst)

Baggrund: Vesten frygtede MIG 15 flyene

MIG 15 flyet, der i dag er ankommet til Bornholm, udgjorde i flere årtier toppen af sovjetisk krigsteknologi.
Det MIG 15 jagerfly, der fra i dag kommer til at holde til på Dueodde, var under koldkrigstiden et symbol på toppen af russisk teknologi. Og et fly som vestlige militæreksperter frygtede.

Men da en polsk pilot den 5. marts 1953 landede på Bornholm med sit russisk byggede MIG-15 jagerfly, fik eksperter fra de vestlige lande mulighed for, at få et kig nærmere på Østblokkens flyvende isenkram. Eksperterne strømmede til Bornholm. Polakkerne forlangte flyet tilbageleveret pr. omgående, men tilbageleveringen trak ud. Og imens hyggede de danske og udenlandske militæreksperter sig med at studere flyet indgående.

Rapporter fra datidens gennemgang var hemmelighedsstemplede, men ad åre er det kommet ud til offentligheden, at det russisk fremstillede fly ikke var så avanceret endda.

Ikke desto mindre fik militæreksperterne flere gode lejligheder til at undersøge de russisk fremstillede fly. For landingen i 1953 på Bornholm blev den første landing af i alt tre.

Flyvevåbnets Historiske Samling har udarbejdet en lille folder ved navn: "MIG-15 på Bornholm". Den fortæller om den dramatiske flugt og landing og om presset på den danske regering, der på den ene side havde polakkernes krav om straks at få flyet retur og på den anden side de engelske og amerikanske efterretningstjenesters krav om at få adgang til en grundig undersøgelse af luftfartøjet.

Folderen kan man se via linket nedenfor eller på følgende link:

http://flymuseum.dk/foto/nyheder/2014/MiG-15-Bornholm.pdf

Aktuelle programmer på Play