Næste udsendelse:

TV i dag

  • 00:0019.30Nyheder og sport (G)
  • 00:15EKKO (G)I Skørrebro fodres op mod 100 ravne, en tidlig skægmåler er på plads i nåletræerne, og en overkørt ræv fra Almindingen obduceres, mens den kortnæbbede gås slår bornholmerrekord i EKKO.
  • 00:50Månedens foredrag - Michael Thorsen (G)Arkæolog Michael Thorsen fortæller om bronzealderen på Nordbornholm og nye fund af helleristninger
  • 01:50Krimimessen: Bo Tao Michäelis (G)Bo Tao Michäelis er en af ophavsmændene til den nye videnskab: Skurkologi, en klassificering af krimigenrens ondskab. Han er på regionernes scene på Krimimessen 2016 hos vært Søren Vesterby fra TV SYD.
  • 02:10Bornholm knokler - Gedebonde (G)Lykkelunds Gedemejeri starter tidligt. Næsten for tidligt, vil nogen sige. Vi er taget på landet for at prøve, hvordan livet som gedebonde er, når man også selv laver ost.
  • 03:00Vild Med Dyr (G)Selv om det vrimler med signalkrebs i de danske åer og vandløb hører de faktisk ikke til i den danske natur. Men for vaskebjørnene i Aqua er de en sand delikatesse. Så i dag må Anna Louise give et nap med når der skal deles indfangede godbidder ud.
  • 03:30Mens du sover (4:12) (G)Vi er taget på natreportage for at møde nogle af dem der arbejder, mens du sover.
  • 04:00Guld fra gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Holbæk, Assens, Herning, Dybbøl, Rønne og Aalborg.
  • 04:30Billeddetektiverne (G)I denne udgave af Billeddetektiverne skal vi blandt andet høre, hvordan en bornholmer ved et tilfælde støder på en spændende tegning fra Bornholm i den anden ende af landet.
  • 05:00Stafetten - Martin Preisz Gravesen (G)Martin Preisz Gravesen er opvokset i København, og han arbejder nu som jurist hos Bornholms Politi. Han er vendt tilbage til Bornholm sammen med kone og fire børn efter tre år på Færørene. Han er glad for den positive udvikling på Bornholm de senere år.

Enighed om udflytning af statslige arbejdspladser

67 procent af bornholmerne synes, det er en god idé at flytte statslige arbejdspladser til Bornholm. De bornholmske politikere er enige.
Der skal flere statslige arbejdspladser til Bornholm. Sådan lyder det fra flertallet i en meningsmåling, TV 2/Bornholm har foretaget.

67 procent af bornholmerne svarer, at det er en god idé at flytte statslige arbejdspladser til Bornholm, 19 procent svarer ved ikke, og 14 procent svarer, at det er en dårlig idé.

De bornholmske politikere er enige med flertallet. Folketingsmedlemmerne Lea Wermelin fra Socialdemokratiet og Peter Juel-Jensen fra Venstre samt Dansk Folkepartis folketingskandidat Jess Persson slår alle tre ned på, at det vil gavne Bornholm.

- For mig handler det om at skabe aktivitet på Bornholm, og statslige arbejdspladser er med til at give aktivitet, siger Peter Juel-Jensen.

- Urbaniseringen kan vi ikke gøre noget ved, men der skal samtidig være mulighed for, at der er statslige arbejdspladser i hele landet, så der ikke er den skævvridning, som der har været tendens til i mange år, lyder det fra Jess Persson.

- Vi har igennem alt for mange år set en meget stærk centralisering, og den vil vi gerne tage et opgør med. Nu må det være tid til at vi politisk vender blikket den anden vej og sørger for, at vi skaber et Danmark, som hænger bedre sammen, siger Lea Wermelin.

De tre bornholmske politikere er dog ikke helt enige om, hvordan man i praksis skal flytte arbejdspladserne til øen.

Hos Socialdemokratiet vil man gerne have flere statslige arbejdspladser til øen, men man vil også rette sit fokus mod uddannelserne ved at satse på at regionalisere uddannelserne mere.

- Det handler om at flytte uddannelsesmuligheder ud fra storbyerne, fordi vi tror på, at der er nogle styrkepositioner, man kan bygge på. Hvis vi tager Bornholm som eksempel så ved jo, at man på Bornholms Museum arbejder med Arkæologiuddannelsen. Det er enormt spændende, og hvor vi virkelig kan tilbyde noget på øen. Det giver jo også nogle arbejdspladser i den anden ende, lyder det fra Lea Wermelin.

Hos Dansk Folkeparti foreslår man derimod, at man målretter de statslige arbejdspladser, så de passer bedre til øen.

- Det kunne for eksempel Bornholm som test-ø indenfor testområderne. Det kunne også være noget indenfor turisterhvervet. Turistmebranchen ville jo være oplagt at lægge nogle af de arbejdspladser på Bornholm. Man skal jo også være opmærksom på, at den kvalificerede arbejdskraft skal kunne følge med - så det er hvert fald nogle af de muligheder, jeg synes er oplagte, siger Jess Persson.

Venstre foreslår, at man først og fremmest fokuserer på at få private arbejdspladser på øen.

- Flere private arbejdspladser har en tendens til at generere endnu flere arbejdspladser. Hvis det handler om at give opsvinget flyvehøjde, men også flyvelængde, så er det de private arbejdspladser, vi har allermest brug for - de kan ikke blive flyttet, lukket eller ramt af andre ting. Hvis du får de private arbejdspladser, så følger de statslige bagefter, forklarer Peter Juel-Jensen.

Meningsmålingen er foretaget af Jysk Analyse den 1.- 4. oktober 2018 som telefoninterviews med et repræsentativt udsnit på 1011 borgere på Bornholm. Statistisk usikkerhed er 3 procent.

Der skal senest være folketingsvalg den 17. juni 2019.

Aktuelle programmer på Play