Næste udsendelse:

TV i dag

 • 23:15EKKO (G)I Skørrebro fodres op mod 100 ravne, en tidlig skægmåler er på plads i nåletræerne, og en overkørt ræv fra Almindingen obduceres, mens den kortnæbbede gås slår bornholmerrekord i EKKO.
 • 00:0019.30Nyheder og sport (G)
 • 00:15EKKO (G)I Skørrebro fodres op mod 100 ravne, en tidlig skægmåler er på plads i nåletræerne, og en overkørt ræv fra Almindingen obduceres, mens den kortnæbbede gås slår bornholmerrekord i EKKO.
 • 00:50Månedens foredrag - Michael Thorsen (G)Arkæolog Michael Thorsen fortæller om bronzealderen på Nordbornholm og nye fund af helleristninger
 • 01:50Krimimessen: Bo Tao Michäelis (G)Bo Tao Michäelis er en af ophavsmændene til den nye videnskab: Skurkologi, en klassificering af krimigenrens ondskab. Han er på regionernes scene på Krimimessen 2016 hos vært Søren Vesterby fra TV SYD.
 • 02:10Bornholm knokler - Gedebonde (G)Lykkelunds Gedemejeri starter tidligt. Næsten for tidligt, vil nogen sige. Vi er taget på landet for at prøve, hvordan livet som gedebonde er, når man også selv laver ost.
 • 03:00Vild Med Dyr (G)Selv om det vrimler med signalkrebs i de danske åer og vandløb hører de faktisk ikke til i den danske natur. Men for vaskebjørnene i Aqua er de en sand delikatesse. Så i dag må Anna Louise give et nap med når der skal deles indfangede godbidder ud.
 • 03:30Mens du sover (4:12) (G)Vi er taget på natreportage for at møde nogle af dem der arbejder, mens du sover.
 • 04:00Guld fra gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Holbæk, Assens, Herning, Dybbøl, Rønne og Aalborg.
 • 04:30Billeddetektiverne (G)I denne udgave af Billeddetektiverne skal vi blandt andet høre, hvordan en bornholmer ved et tilfælde støder på en spændende tegning fra Bornholm i den anden ende af landet.
 • 05:00Stafetten - Martin Preisz Gravesen (G)Martin Preisz Gravesen er opvokset i København, og han arbejder nu som jurist hos Bornholms Politi. Han er vendt tilbage til Bornholm sammen med kone og fire børn efter tre år på Færørene. Han er glad for den positive udvikling på Bornholm de senere år.

Sønderjyde, verdenskrig og folkeuniversitetet

Folkeuniversitetet markerer 100 året for afslutningen af 1. Verdenskrig på søndag med et foredrag, der følger en ung sønderjyde igennem tysk krigstjeneste.
Søndag den 11. november er det præcis 100 år siden 1. Verdenskrig sluttede. Selv om Danmark forholdt sig neutral under hele krigen var det ikke alle dansksindede der slap udenomm, skriver Folkeuniversitetet i en pressemeddelelse.

Grænsen til Tyskland gik ved Kongeåen, så Sønderjylland var tysk. Omkring 30.000 dansksindede sønderjyder måtte derfor trække i tysk uniform. 1/6 af dem blev dræbt, 70% af disse faldt på vestfronten.

Bornholms Folkeuniversitet mindes begivenhederne for 100 år siden med et foredrag, der følger en af de indkaldte sønderjyder igennem hele krigen. ”Vent på mig Marie” var hvad den unge mand fra Gråsten nåede at skrive til kæresten, inden han måtte af sted til fronten.

Han førte dagbog igennem hele krigen, og dagbogen blev fundet af hans barnebarn for nogle år siden. Fortællingen gjorde så stærkt indtryk på hende, at hun omsatte bedstefaderens dagbog til en roman, der hurtigt fik følgeskab af flere. Romanerne er så godt fortalt, at en af anmelderne skrev: ”Jeg blev mindet om tv-serien Matador”.

Forfatteren Pernille Juhl kommer selv til Bornholm på søndag og fortæller om bogens tilblivelse og den research, hun måtte igennem for at kunne sætte sig ind i bedstefaderens beskrivelser af forholdene i vestfrontens skyttegrave.

Vi følger slagets gang lige fra den 1. august 1914, hvor den unge mand får sin indkaldelse, og indtil han efter krigens afslutning bliver genforenet med sin Marie.

Foredraget finder sted på Bornholms Højskole søndag den 11. november kl. 14.

Aktuelle programmer på Play