Næste udsendelse: 16:15 EKKO (G)

TV i dag

  • 15:35Perspektiv (G)”Bornholm viser vej – uden affald i 2032”. Kort før jul vedtog de bornholmske politikere den mest ambitiøse affaldsplan i Europa. Men hvad vil det kræve at genbruge alt affald om 13 år, og er det overhovedet realistisk?
  • 16:15EKKO (G)Galløkken i Rønne er et unikt naturområde med mange brugere og interesser. EKKO lufter tanker og holdninger til den prekære forvaltning, der nu har stået på i et år efter at have været ikke eksisterende siden en fredning i 1967. Vi ser på muligheder for naturoplevelserne i området blandt andet den lille skovhornuglebestand. Vi skal også besøge havørneparrets nye og publikumvenlige redeplads.
  • 17:0017Nyheder
  • 17:04Vejret i morgen
  • 17:05Kong Gulerod (G)Temaet er "Hårde Tider". I køkkenhaven har vi måttet bide i det sure æble og har fået sat hegn rundt om hele køkkenhaven efter en ulige kamp mod rådyrene. Vi fulgte opsætningen af hegnet, og Jan Serup fortæller om forskellige hegnstyper, og hvad de er gode til. Vi besøger Jesper Bülow i Allinge. Hans have er dekoreret med spændende jernelementer som han selv finder og bruger på alternative måder som dekoration i haven. Vi tager også på besøg hos Nordic Fermentation, hvor Malene Rossil fortæller om den gammeldags måde at konservere grønsager på, nemlig fermentering, som nu igen er blevet populær. Hun laver to forskellige fermenteringer, en klassisk kraut af hvidkål og gulerødder, og en mere nutidigt krydret fermentering af restgrønt, selvfølgelig lavet på årstidens vintergrønsager. Som lovet skal vi også besøge Alice i Tejn. Hun viser os, hvor langt hun er kommet med årets stiklinger af engletrompeterne.
  • 17:50Næste uges tv (G)
  • 18:0018Nyheder
  • 18:04Vejret i morgen (G)
  • 18:05Mellem os - ugens udvalgte (G)
  • 18:30Sportsaften (G)Sportsaften er med på Frederiksberg, når Mathias Christiansen spiller mix-double for Danmark ved EM for hold.
  • 18:55Næste uges tv (G)
  • 19:00De unge folkeræsere 1:3 (G)Han er ud af en familie med benzin i blodet, og han har selv en stor kærlighed til biler og motorsport. I første afsnit af "De unge folkeræsere" kan du møde Tobias Larsen, der har knyttet et tæt bånd til sin far gennem deres fælles interesse, folkeræs.
  • 19:3019.30Nyheder
  • 19:49Vejret i morgen (G)
  • 19:50EKKO Den gamle tørvegrav Hundsemyre ved Balka huser Bornholms eneste skarvkoloni, og nu overrasker undersøgelser af deres gylp ornitologerne - og nok også fiskerne. EKKO finder flere gamle ræve og besøger biogasanalægget Biokraft ved Aakirkeby, hvor den flotte hærfugl har slået sig ned.
  • 20:35Mellem os Henrik Christensen har taget initiativ til en mandeklub for mænd med tilknytning til Socialpsykiatrien. Han besøger Mellem os sammen med næstformanden for Sind. I programmet kan du også møde Christina og Filip Ambrosen, der har været i Peru i tre år og missionere.
  • 20:58Vejret i morgen (G)
  • 21:00Under overfladen - SønderborgTV SYDs dykkere tager os med på en tur under vandet fra Jylland til Als. Selvom dykningen foregår i havnen ud for Sønderborg Slot, er der stadig masser af specielle dyr og planter i vandet.
  • 21:30Bornholm knokler - Entreprenør (G)Hver dag drager de fleste på Bornholm på arbejde. På cykel, i bil og med bus tager vi alle afsted for at udøve vores erhverv forskellige steder på øen.
  • 22:0022Nyheder
  • 22:09Vejret i morgen (G)
  • 22:10EKKO (G)Den gamle tørvegrav Hundsemyre ved Balka huser Bornholms eneste skarvkoloni, og nu overrasker undersøgelser af deres gylp ornitologerne - og nok også fiskerne. EKKO finder flere gamle ræve og besøger biogasanalægget Biokraft ved Aakirkeby, hvor den flotte hærfugl har slået sig ned.
  • 22:55Mellem os (G)Henrik Christensen har taget initiativ til en mandeklub for mænd med tilknytning til Socialpsykiatrien. Han besøger Mellem os sammen med næstformanden for Sind. I programmet kan du også møde Christina og Filip Ambrosen, der har været i Peru i tre år og missionere.
  • 23:15Bornholm knokler - Entreprenør (G)Hver dag drager de fleste på Bornholm på arbejde. På cykel, i bil og med bus tager vi alle afsted for at udøve vores erhverv forskellige steder på øen.
  • 00:0022Nyheder (G)
  • 00:10EKKO (G)Den gamle tørvegrav Hundsemyre ved Balka huser Bornholms eneste skarvkoloni, og nu overrasker undersøgelser af deres gylp ornitologerne - og nok også fiskerne. EKKO finder flere gamle ræve og besøger biogasanalægget Biokraft ved Aakirkeby, hvor den flotte hærfugl har slået sig ned.
  • 00:50Mellem os (G)Henrik Christensen har taget initiativ til en mandeklub for mænd med tilknytning til Socialpsykiatrien. Han besøger Mellem os sammen med næstformanden for Sind. I programmet kan du også møde Christina og Filip Ambrosen, der har været i Peru i tre år og missionere.
  • 01:15Månedens foredrag - Anders Pihl (G)Hvad er det? Hvor gammelt er det? Hvor ved du det fra? Anders Pihl, arkæolog ved Bornholms Museum, fortæller om dateringsmetoder i arkæologien
  • 02:10BogForum med Lone Hørslev. (G)Per Jensen fra TV2/Nord interviewer skuespiller Per Pallesen og tegner Claus Seidel. Sammen er de aktuelle med spiseguiden ”Spis i det gamle Rom – igen”.
  • 02:40Nationalpark Thy (36:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 03:10Vild Med Dyr (G)Anna Louise vækker bæverne i AQUA af deres søvn. De nat-aktive dyr bruger nemlig dagen til at sove i . Vi skal se på deres dejlige pels og specielle hale, og så skal vi fælde et træ som bæverne kan bruge til deres dæmning.
  • 03:40Mens du sover (9:12) (G)Vi er taget på natreportage for at møde nogle af dem der arbejder, mens du sover.
  • 04:10Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Struer, Sønderborg, Skagen, Næstved, Hindsholm, Lemvig og Boldrup.
  • 04:40Mens vi andre sover - Bageren (G)I denne serie følger vi dem der arbejder, mens vi andre ligger trygt under dynen og sover. I dette program er vi taget på arbejde med bagersvend Rasmus Madsen, der arbejder hos Konditorbageren i Rønne.
  • 05:00Stafetten - Anne Grethe Henriksen (G)Anne Grethe Henriksen blev først uddannet lærer. Hun kommer fra Thy, og fik job på Bornholm i 1981. Hun kom til øen med forvisning om, at det kun skulle blive til et par år på Bornholm. Men hun har boet på øen lige siden og er uddannet og har arbejdet som psykolog i mange år.

Nu er det jul igen: Hjemmelavet bornholmsk snaps

Det er slet ikke så svært at lave sin egen snaps. I aftenens udgave af "Nu er det jul igen" har Sofie Andersen besøg af snapseentusiast Søren Lorenzen, der viser hvordan.
Søren Lorenzen er snapseentusiast og var i år dommer ved DM i kryddersnaps. I "Nu er det jul igen" er han forbi studiet for at vise, hvordan du kan lave din helt egen snaps med et touch af Bornholm.

De snapse han laver i programmet kan man nemlig lave med ingredienser, man kan finde i den bornholmske natur lige nu. Hunderose og ene vokser over hele Bornholm.

Hvis du har lyst til at prøve kræfter med snapse til årets julefrokoster kan du se Søren Lorenzens opskrifter her:

Hunderose-hyben og honning

til 1/2 flaske:

- ca. 50 g. flækkede, rensede og tørrede hunderosehyben (helst modne - de umodne tykner snapsen, men tilfører også mere syre). Svarer til ca. 100 - 150 g. friske hyben.
- 1 stor spsk. honning
- 1/2 flaske neutral brændevin eller vodka

Honningen smeltes og varmes ved middeltemperatur på en pande. Når den er smeltet og bobler let tilføres de tørrede hyben. De skal glaseres let. Når man kan dufte hyben gennem honningen er det færdigt. Honningen må ikke brænde på.

De glaserede hyben og den smeltede honning hældes på glas og dækkes med en halv flaske neutral brændevin eller vodka. Hybenerne vil sætte sig som en hård klump, men man kan støde den løs med en grydeske i snapsen. Ellers skal alkoholen nok opløse honningen efter lidt tid.

Snapsen skal trække i 1-2 uger (måske længere eller kortere - smag dig frem).

Bliver snapsen for stærk kan den fortyndes med mere neutral snaps/vodka.

Ideen med snapsen er at få de frugtige og syrlige noter fra hunderosehyben frem med den runde og søde smag fra honningen. Lidt bornholmsk honningsyp må der gerne være i baggrunden, så længe den ikke overdøver smagen af hyben.
Når man tilbereder sine hyben i varm honning fremtvinger man mere smag i dem. Man kan lege lidt med, hvor længe man varmer honningen. Jo mørkere honning, jo dybere smag. Brænder den på bliver den dog bitter.

Røget Ene

- 1-2 grene fra enebærbusk gerne med bærkogler (grønne som modne), masser af nåle etc.
- 1/2 flaske neutral snaps

Brænd ene-grenene med en gasbrænder, så det knitrer og ryger en smule. Undgå, at der går ild i grenen. Giv den lidt over det hele, så du kan dufte de brændte nåle. Brænd også gerne de bærkogler, der sidder på. Det dufter i aller højeste grad af jul, når man laver den.
Put de brændte grene i et passende størrelse glas og overhæld med en smagsneutral brændevin eller vodka.
Skal trække mindst 2 uger og gerne mere. Smag dig frem.

Jo længere og mere du brænder grenene, jo mere røg kommer med i snapsen. Den kan dog let blive bitter eller sur, hvis du brænder for meget. Så hold lidt igen i starten og hold øje med smagen, mens den trækker. Du kan altid tilføre mere brændt ene eller fortynde, hvis smagen ikke er, som du ønsker.

Her går vi efter en smag af en simpel røget gin.

Se hvordan Søren Lorenzen laver de to snapse i "Nu er det jul igen" på TV 2/Bornholm i aften klokken 19.50

Aktuelle programmer på Play