Næste udsendelse: 20:40 Kirke og meninger - påske 3:4

TV i dag

  • 20:15Ildsjælene i TejnIF 4/5Denne gang tager vi med Christiansøfærgen til Ertholmene for at følge Danmarks østligste maratonløb. Løbearrangementet på ø-gruppen giver udfordringer for både ledere og løbere.
  • 20:40Kirke og meninger - påske 3:4Debatprogram, hvor tre præster diskuterer store, små og lokale spørgsmål.
  • 21:00Vejret i morgen (G)
  • 21:05Mellem os - ugens udvalgte
  • 21:30Nationalpark Thy (14:52)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 22:0019.30Nyheder (G)
  • 22:15Næste uges tv (G)
  • 22:19Vejret i morgen (G)
  • 22:20Helt i Fisk - på laksejagt (G)Laksen er kongefisken i Østersøen og i denne specielle udgave af Helt i Fisk, skal William og Christian prøve krafter med trollingfiskeriet. Der er grej for alle pengene, massere af ventetid og en stilhed, som bliver brudt af et eller andet, som i den grad tager line med sig i dybet.
  • 22:45Ildsjælene i TejnIF 4/5 (G)Denne gang tager vi med Christiansøfærgen til Ertholmene for at følge Danmarks østligste maratonløb. Løbearrangementet på ø-gruppen giver udfordringer for både ledere og løbere.
  • 23:10Kirke og meninger - påske 3:4 (G)Debatprogram, hvor tre præster diskuterer store, små og lokale spørgsmål.
  • 23:30Nationalpark Thy (14:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 00:0019.30Nyheder (G)
  • 00:15Næste uges tv (G)
  • 00:20Helt i Fisk - på laksejagt (G)Laksen er kongefisken i Østersøen og i denne specielle udgave af Helt i Fisk, skal William og Christian prøve krafter med trollingfiskeriet. Der er grej for alle pengene, massere af ventetid og en stilhed, som bliver brudt af et eller andet, som i den grad tager line med sig i dybet.
  • 00:45Ildsjælene i TejnIF 4/5 (G)Denne gang tager vi med Christiansøfærgen til Ertholmene for at følge Danmarks østligste maratonløb. Løbearrangementet på ø-gruppen giver udfordringer for både ledere og løbere.
  • 01:10Mellem os fra mandag (G)Terese Madsen og Mathias Pedersen har for tredje gang vundet guld ved regionsmesterskabet i parabowling. Og de bowler faktisk så godt, at de i princippet kunne vinde over nogle af de bowlere, der ikke sidder i kørestol. Og så løfter Rising Festival sløret for årets program.
  • 01:35Mellem os fra tirsdag (G)
  • 02:05Mellem os fra onsdag (G)
  • 02:30Flere sider af Lotte Kirkeby Hansen (G)Forfatter Lotte Kirkeby Hansen fortæller om sin novellesamling "Jubilæum".
  • 02:55Fra lade til landevej - Mekanik med blød hånd (8:11) (G)Den gamle Ford Taunus begynder mere og mere at ligne den bil, Ole havde i tankerne. I dette afsnit monteres flere større dele på bilen. Det sker ikke altid på den korrekte facon, men så er det godt at Ole har en blød hånd.
  • 03:25Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Holstebro, Åbenrå, Odense, Haslev, Rønne og Aalborg
  • 03:50Bornholm knokler - Autolakerer (G)Der bliver slebet, malet og lakeret i denne udgave i Bornholm Knokler, hvor vi er på besøg i Lakcenteret i Rønne. Her har en Toyota Aygo fået en lille skade, og skærmen skal omlakeres. En ikke helt nem opgave når maling og lak elsker at løbe.
  • 04:30Vild Med Dyr (G)Geparderne i Ree Park har fået unger, og de bliver fulgt tæt de første uger af deres liv. Anna Louise Tranæs Didriksen skal lære at holde en gepardkilling korrekt, så dyrlægen kan foretage det daglige sundhedstjek.
  • 05:00Stafetten - Sue Trolle (G)Sue Trolle er oprindeligt fra Tanzania. Hun kom til Bornholm i 1972 med sin kæreste, biolog Lars Trolle, som hun senere giftede sig med. Sue trolle interesserer sig for planter, og hun sælger blandt andet krydderurter og lægeurter på Svaneke Torv.

Nu er det jul igen: Hjemmelavet bornholmsk snaps

Det er slet ikke så svært at lave sin egen snaps. I aftenens udgave af "Nu er det jul igen" har Sofie Andersen besøg af snapseentusiast Søren Lorenzen, der viser hvordan.
Søren Lorenzen er snapseentusiast og var i år dommer ved DM i kryddersnaps. I "Nu er det jul igen" er han forbi studiet for at vise, hvordan du kan lave din helt egen snaps med et touch af Bornholm.

De snapse han laver i programmet kan man nemlig lave med ingredienser, man kan finde i den bornholmske natur lige nu. Hunderose og ene vokser over hele Bornholm.

Hvis du har lyst til at prøve kræfter med snapse til årets julefrokoster kan du se Søren Lorenzens opskrifter her:

Hunderose-hyben og honning

til 1/2 flaske:

- ca. 50 g. flækkede, rensede og tørrede hunderosehyben (helst modne - de umodne tykner snapsen, men tilfører også mere syre). Svarer til ca. 100 - 150 g. friske hyben.
- 1 stor spsk. honning
- 1/2 flaske neutral brændevin eller vodka

Honningen smeltes og varmes ved middeltemperatur på en pande. Når den er smeltet og bobler let tilføres de tørrede hyben. De skal glaseres let. Når man kan dufte hyben gennem honningen er det færdigt. Honningen må ikke brænde på.

De glaserede hyben og den smeltede honning hældes på glas og dækkes med en halv flaske neutral brændevin eller vodka. Hybenerne vil sætte sig som en hård klump, men man kan støde den løs med en grydeske i snapsen. Ellers skal alkoholen nok opløse honningen efter lidt tid.

Snapsen skal trække i 1-2 uger (måske længere eller kortere - smag dig frem).

Bliver snapsen for stærk kan den fortyndes med mere neutral snaps/vodka.

Ideen med snapsen er at få de frugtige og syrlige noter fra hunderosehyben frem med den runde og søde smag fra honningen. Lidt bornholmsk honningsyp må der gerne være i baggrunden, så længe den ikke overdøver smagen af hyben.
Når man tilbereder sine hyben i varm honning fremtvinger man mere smag i dem. Man kan lege lidt med, hvor længe man varmer honningen. Jo mørkere honning, jo dybere smag. Brænder den på bliver den dog bitter.

Røget Ene

- 1-2 grene fra enebærbusk gerne med bærkogler (grønne som modne), masser af nåle etc.
- 1/2 flaske neutral snaps

Brænd ene-grenene med en gasbrænder, så det knitrer og ryger en smule. Undgå, at der går ild i grenen. Giv den lidt over det hele, så du kan dufte de brændte nåle. Brænd også gerne de bærkogler, der sidder på. Det dufter i aller højeste grad af jul, når man laver den.
Put de brændte grene i et passende størrelse glas og overhæld med en smagsneutral brændevin eller vodka.
Skal trække mindst 2 uger og gerne mere. Smag dig frem.

Jo længere og mere du brænder grenene, jo mere røg kommer med i snapsen. Den kan dog let blive bitter eller sur, hvis du brænder for meget. Så hold lidt igen i starten og hold øje med smagen, mens den trækker. Du kan altid tilføre mere brændt ene eller fortynde, hvis smagen ikke er, som du ønsker.

Her går vi efter en smag af en simpel røget gin.

Se hvordan Søren Lorenzen laver de to snapse i "Nu er det jul igen" på TV 2/Bornholm i aften klokken 19.50

Aktuelle programmer på Play