Næste udsendelse: 04:30 Vild Med Dyr (G)

TV i dag

  • 06:0019.30Nyheder (G)
  • 06:15Næste uges tv (G)
  • 06:20Helt i Fisk - på laksejagt (G)Laksen er kongefisken i Østersøen og i denne specielle udgave af Helt i Fisk, skal William og Christian prøve krafter med trollingfiskeriet. Der er grej for alle pengene, massere af ventetid og en stilhed, som bliver brudt af et eller andet, som i den grad tager line med sig i dybet.
  • 06:45Ildsjælene i TejnIF 4/5 (G)Denne gang tager vi med Christiansøfærgen til Ertholmene for at følge Danmarks østligste maratonløb. Løbearrangementet på ø-gruppen giver udfordringer for både ledere og løbere.
  • 07:10Kirke og meninger - påske 3:4 (G)Debatprogram, hvor tre præster diskuterer store, små og lokale spørgsmål.
  • 07:30Mellem os - ugens udvalgte (G)
  • 08:0019.30Nyheder (G)
  • 08:15Næste uges tv (G)
  • 08:20Helt i Fisk - på laksejagt (G)Laksen er kongefisken i Østersøen og i denne specielle udgave af Helt i Fisk, skal William og Christian prøve krafter med trollingfiskeriet. Der er grej for alle pengene, massere af ventetid og en stilhed, som bliver brudt af et eller andet, som i den grad tager line med sig i dybet.
  • 08:50Ildsjælene i TejnIF 4/5 (G)Denne gang tager vi med Christiansøfærgen til Ertholmene for at følge Danmarks østligste maratonløb. Løbearrangementet på ø-gruppen giver udfordringer for både ledere og løbere.
  • 09:20Nationalpark Thy (14:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 09:50Kirke og meninger (G)Debatprogram, hvor tre præster diskuterer store, små og lokale spørgsmål.
  • 10:3019.30Nyheder (G)
  • 10:45Næste uges tv (G)
  • 10:50Det dejlige brød (G)Dette er historien om bageriet Svaneke Brød og manden bag, Kasper Buchardt Thye. Han blev hovedkulds forelsket i Bornholm og har efterhånden fået mange jern i ilden her på øen. Vi skal høre om filosofien, melet og surdejen bag brødet - og vi er med, når bageriet flytter fra Søndergade til Storegade i Svaneke.
  • 11:25ÆGTE | ØFØDT
  • 11:40Borgenes Ø 5:6 (G)I 1500-tallet var Bornholm i Hansestaden Lybæks varetægt i 50 år, og i den periode byggede Lybækkerne videre på Hammershus. Arkæolog Christina Seehusen ser på sporene efter livet på Hammershus og borgens geniale beliggenhed.
  • 12:15Skjulte Fortællinger (G)Bornholm gemmer spændende historier over alt på øen. De er ikke altid lige lette at finde. I programmerne Skjulte Fortællinger følger vi med Christina Seehusen rundt på Bornholm og finder de steder på øen som de fleste kender men som de færreste kender historien bag. I fjerde program besøger vi blandt andet Salomons Kapel og Østermarie Kirke. Det handler nemlig om hellige steder fra kristen tid.
  • 12:40Spis din Ø 7:8 (G)Bornholm befinder sig i en rivende udvikling, hvor små og mellemstore producenter arbejder intenst og med største omhu for at udvikle de bedst mulige fødevarer. I Spis din Ø besøger vi nogle af producenterne, som fortæller om deres arbejde og bestræbelser på at levere fødevarer i verdensklasse. Vi følger fritgående dyr i deres mest naturlige omgivelser, til de slagtes og til sidst ender hos os forbrugere. Bornholmsk kød og bornholmske grøntsager fra jord til bord. Og naturligvis skal vi også lave mad af de forskellige produkter.
  • 13:10Trolling Master Bornholm - De bedste øjeblikke (G)Sammendrag af fire dages laksefiskeri omkring Bornholm. Kampen om at fange årets største laks kogt ned til en halv times program - med nye reportager, som du ikke så i løbet af konkurrencen.
  • 13:45I lære som mountainbiker (G)Hvorfor har mountainbikes affjedring over det hele? Hvad er det, så mange bliver bidt af ved sporten? Og hvordan lærer man det? Dèt og meget mere forsøger Ditte Faber Hjortnæs at få svar på, når hun går i lære som mountainbiker. I første program handler det om, hvad man skal bruge af udstyr og hvorfor.
  • 13:58Vejret i aften
  • 14:00Økolandsbyen i Almindingen (G)Fem mennesker deler en drøm. De har købt den gamle Produktionshøjskole og vil lave en økologisk landsby i Almindingen tæt på Aakirkeby. Bygningerne har stået tomme i 7 år, og vi følger dem, mens de starter på at renovere træbygningerne fra 1934.
  • 14:25Sprogblomster (G)Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 15:15Kong Gulerod (G)Kong Gulerod - i ild og vand. Kokken Søren Thornberg tryller mad frem over bålet. Vi skal blandt andet smage rødfisk i saltdej og thai-inspireret muslingesuppe. Den våde marts har budt på masser af vand i regnvandsbedet...det skal nu pumpes over i vores regnvandstank...den introducerede vi sidste år og den skal nu i brug for første gang. Vi var med Haveselskabets første arrangement i år. Her viste den pensionerede anlægsgartner Hardy Ipsen, hvordan man beskærer æbletræer. Vi besøger Hanne Lilleskov i Østermarie. Hun er i fuld gang med at dele stauder i haven. De skal sælges til det kommende havemarked i Hareløkkerne d. 18/5. Hjemme i drivhuset er ferskenen sprunget ud og vi skal lege bier...det skal bestøves og det foregår forsigtigt med en pensel. Vi ser også til de tidligere ærter, som vi såede sidste gang. De er begyndt at spire. Det er også sæson til at forny vindueskarmens pelargonier. Der skal klippes ned, skiftes jord og tages stiklinger.
  • 16:05Perspektiv (G)Kritikken hagler ned over den bornholmske flytrafik og DAT; udsolgte fly, høje billetpriser, forsinkelser og aflysninger. Få forklaringen, og mød konkurrenten, der står klar i kulissen.
  • 16:40Næste uges tv (G)
  • 16:45Kulturreportagen - Logbog fra Norresân (G)Logbog fra Norresân er en lyrisk fortælling, der følger årets gang i ord og billeder. Jo Dam Kærgaard har skabt værkerne ud fra et planteforlæg fra Norresâns magiske klippehave, og Steffen Brandt har i hvert af årets måneder skrevet en tekst.
  • 17:0017Nyheder
  • 17:04Vejret i morgen
  • 17:05Sprogblomster (G)Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 18:0018Nyheder
  • 18:04Vejret i morgen (G)
  • 18:05Borgenes Ø 6:6 (G)Arkæolog Christina Seehusen fortæller om Hammershus som base for svenskernes besættelsesmagt og scene for Leonora Christines flugt i 1600-tallet, statsfængsel i 1700-tallet og romantisk ruin i 1800-årene.
  • 18:35Spis din Ø 8:8 (G)Bornholm befinder sig i en rivende udvikling, hvor små og mellemstore producenter arbejder intenst og med største omhu for at udvikle de bedst mulige fødevarer. I Spis din Ø besøger vi nogle af producenterne, som fortæller om deres arbejde og bestræbelser på at levere fødevarer i verdensklasse. Vi følger fritgående dyr i deres mest naturlige omgivelser, til de slagtes og til sidst ender hos os forbrugere. Bornholmsk kød og bornholmske grøntsager fra jord til bord. Og naturligvis skal vi også lave mad af de forskellige produkter.
  • 19:0015 år med trolling i Tejn (G)For 15. år i træk inviterer Trolling Master Bornholm fiskere til øen. Og årene har budt på mange store fisk og store øjeblikke.
  • 19:3019.30Nyheder
  • 19:44Vejret i morgen (G)
  • 19:45EKKO Der er ikke meget blåt skin tilbage i Blåskinsdalen, men det er nu også blæsten, der har givet navn til dalen, som EKKO besøger efter de store træfald for at se, hvad nyt lys og luft betyder for naturen. Spætmejsen har fundet vej til Bornholm og gør endda tegn på at yngle, og så dukker en velkendt snydepels op på Bornholm.
  • 20:30Ildsjælene i TejnIF 5/5I dette sidste afsnit om klublivet i Tejn IF er vi nået til et løb, der hedder Dirt Extreme. Her gælder det ikke om løbe stærkt og at vinde, men om at deltage og svine sig til.
  • 20:58Vejret i morgen (G)
  • 21:00Kirke og meninger - påske 4:4Debatprogram, hvor tre præster diskuterer store, små og lokale spørgsmål.
  • 21:30Da Danmark gik i sort - Lulu Hansen og Gitta HamiltonUnder anden verdenskrig var begrebet tyskertøser meget konkret i Esbjerg. Byen var dengang et sandt Klondyke. Arbejde, penge, tyske soldater og natteliv var der masser af.
  • 22:0022Nyheder
  • 22:09Vejret i morgen (G)
  • 22:10ÆGTE | ØFØDT (G)
  • 22:15EKKO (G)Der er ikke meget blåt skin tilbage i Blåskinsdalen, men det er nu også blæsten, der har givet navn til dalen, som EKKO besøger efter de store træfald for at se, hvad nyt lys og luft betyder for naturen. Spætmejsen har fundet vej til Bornholm og gør endda tegn på at yngle, og så dukker en velkendt snydepels op på Bornholm.
  • 23:00Ildsjælene i TejnIF 5/5 (G)I dette sidste afsnit om klublivet i Tejn IF er vi nået til et løb, der hedder Dirt Extreme. Her gælder det ikke om løbe stærkt og at vinde, men om at deltage og svine sig til.
  • 23:30Da Danmark gik i sort - Lulu Hansen og Gitta Hamilton (G)Under anden verdenskrig var begrebet tyskertøser meget konkret i Esbjerg. Byen var dengang et sandt Klondyke. Arbejde, penge, tyske soldater og natteliv var der masser af.
  • 00:0022Nyheder (G)
  • 00:10EKKO (G)Der er ikke meget blåt skin tilbage i Blåskinsdalen, men det er nu også blæsten, der har givet navn til dalen, som EKKO besøger efter de store træfald for at se, hvad nyt lys og luft betyder for naturen. Spætmejsen har fundet vej til Bornholm og gør endda tegn på at yngle, og så dukker en velkendt snydepels op på Bornholm.
  • 00:55Ildsjælene i TejnIF 5/5 (G)I dette sidste afsnit om klublivet i Tejn IF er vi nået til et løb, der hedder Dirt Extreme. Her gælder det ikke om løbe stærkt og at vinde, men om at deltage og svine sig til.
  • 01:20Sprogblomster (G)Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 02:05Flere sider af Stine Spedsberg (G)Tegneserietegner Stine Spedsbjerg fortæller om sin debuttegneserie "Kærestesorg".
  • 02:30Fra lade til landevej En bil bliver til bil (9:11) (G)Mange af de små detaljer er ordnet på den istandsatte Ford Taunus, men skelettet har stået lidt bart. Det rådes der bod på i dette afsnit, hvor bl.a. kølerhjelmen skal på plads. Man skulle tro, at sådan en bare passede. Tro om igen.
  • 03:00Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Løgstør, Skive, Odsherred, Aabenraa, Svendborg og Rønne.
  • 03:30Bornholm knokler - Falck (G)Falck er en hæderkronet gammel virksomhed, som igennem tiden har hjulpet danskere i nød. I dette program besøger vi Falck-stationen i Rønne, hvor vi tager med ud på de bornholmske veje for at hjælpe billister i nød. Der er dog også tid til at kigge forbi de nye ambulancer, som er med til at redde bornholmske liv.
  • 04:00Mellem os (G)Breno Pedersen har drevet restaurant i Snogebæk i en række år, men nu fremstiller han også syp. Det kommer han og fortæller om. Signe Anker fortæller om Bornholmerhampen og gør status, da de har fået flere produkter på markedet.
  • 04:30Vild Med Dyr (G)De store anakondaslanger i Randers Regnsskov spiser ikke så tit. Så når de gør, må det gerne være et solidt måltid. Anna Louise Tranæs Didriksen skal fodre en af kvælerslang med intet mindre end et gedekid.
  • 05:00Stafetten - Peter Kaas Claesson (G)Peter Kaas-Claesson har boet på Bornholm siden 2008. Han har før boet på øen fra 1988 til 1992. Peter Kaas-Claesson arbejder ved Beredskabsstyrelsen Bornholm, hvor han er chef. Han har siden 1994 også arbejdet i verdens brændpunkter, fra krigen i Bosnien til sidste sommers mange skovbrande i Sverige.

Baggrund: Vælg et bæredygtigt juletræ

Hvert eneste år høster danske juletræsproducenter 11,5 millioner juletræer.
I 1808 fik Danmark sit allerførste juletræ. Det blev tændt på Holsteinborg Gods på Vestsjælland. Siden da er juletræet blevet en fast tradition i de danske stuer i december måned. Men der går en lang proces forud for, at det kan stå i vores stuer med lys, pynt og stjerne på.

Frøene til træerne bliver samlet fra grankogler og skal herefter stå i planteskole i fire år, før det kan komme ud på marken. Det tager mellem otte og ti år, fra et frø bliver sået, til der står et juletræ, som vi kender det.

Umiddelbart kan man tænke, at et juletræ er et juletræ, men det er langt fra tilfældet. Der findes forskellige sorter, forskellige måder at dyrke træerne på, og mange andre ting man kan tage højde for, når man køber et juletræ.


35 HEKTARER ANVENDES TIL JULETRÆER

Ifølge brancheforeningen Danske Juletræer udgør det samlede areal med pyntegrønt i Danmark 35.000 ha. Det dækker over både juletræer og gran, vi bruger til dekorationer og lignende. I 2017 blev det til 11,5 millioner juletræer, hvor 10 millioner af dem gik til eksport, hvilket svarer til en eksport på 0,8 milliarder kroner.

Tyskland er den største opkøber af danske juletræer, da de køber 49 procent af træerne. Dernæst kommer Frankrig, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Norge, Polen, Østrig, Schweiz og Holland.

Tilsammen opkøber de 40 procent af træerne. Men eksporten af danske juletræer er under pres. Eksportlandene er begyndt i højere grad at producere træer selv, hvilket betyder, at eksporten har været faldende siden 2012.

Cirka fem procent af de juletræer, der produceres i Danmark, er økologiske. Producenterne af økologiske juletræer oplever større og større efterspørgsel på deres træer.


KØBEGUIDE

Det kan være svært at gennemskue, hvilket træ man skal vælge, hvis man gerne vil gøre et bæredygtigt køb. Der findes forskellige slags gran, forskellige mærkater på træerne og meget andet. Danmarks Naturfredningsforening har samlet fem ting, som du kan se efter, når du køber juletræ.


1. Et Ø-mærket juletræ

Ligesom at du ser efter Ø-mærket, når du handler, så kan du også gå efter det, når du skal købe juletræ. For hvis du vil være sikker på, at juletræet ikke er blevet sprøjtet med sprøjtegift, og dermed at der er blevet taget hensyn til naturen omkring træet og til grundvandet, så skal du købe et Ø-mærket juletræ.


2. Vælg rødgran fremfor nordmannsgran

Nordmannsgran er danskernes foretrukne juletræ, men det er samtidig også den type af gran, der kræver meget sprøjtegift og kunstgødning. Rødgran derimod er mere naturlig på vores breddegrader, og det har derfor ikke brug for lige så meget hjælp til at trives som nordmannsgran.

En bonus ved rødgran er, at det dufter mere af gran, end nordmannsgran gør, så det giver lidt ekstra til julestemningen.


3. Fairtrade juletræer

Hvis du vil være sikker på, at der er blevet taget hensyn til både natur og mennesker under produktionen af dit juletræ, så skal du vælge et Fair Tree. I Danmark er alle Fair Trees endda også økologiske. Du kan købe Fair Trees hos forhandlere rundt om i landet, eller du kan købe et træ på nettet.


4. Køb et uperfekt træ

Mange juletræer går hvert år til spilde, fordi de ikke lever op til de høje skønhedskrav. De er måske lidt skæve eller har en lidt lysere farve. Ved at købe et uperfekt træ kan du være med til at forhindre, at for mange juletræer ryger i flishuggeren. Måske du også kan spare nogle penge ved at vælge et mindre perfekt juletræ.


5. Plastikjuletræer er ikke mere miljøvenlige

Naturskyddsföreningen i Sverige har fået beregnet, at efter selv 10 års anvendelse har et plastjuletræ en højere miljøbelastning samlet set end et juletræ af nordmannsgran.


Faktaboks: Fakta om danske juletræer:

• Danmark eksporterer også juletræer til Hong Kong, Singapore og de Forenede Arabiske Emirater.
• Et nordmannsgranjuletræ på 2 meter indeholder cirka. 200.000 nåle.
• Et kg frø kan blive til 3.000-5.000 nye træer. Det er dog kun cirka halvdelen af dem, der ender med at blive et juletræ.


Kilde: Danske Juletræer/Danmarks Naturfredningsforening

Aktuelle programmer på Play