Næste udsendelse: 19:00 Kryb og kravl: De meget små med skæl (G)

TV i dag

 • 18:05EKKO - Bison Bornholm (G)Efter halvandet års overvejelser, er fremtiden for de bornholmske bisonokser nu på plads. Vejen for de 13 bisonokser, der i dag står i Svinemosen i Bornholms største skov, har været lang, og bag projektet ligger der et stort stykke arbejde. Naturprogrammet EKKO har fulgt processen tæt, og samler trådene i dette program.
 • 19:00Kryb og kravl: De meget små med skæl (G)Der er ca. 1500 arter møl i Danmark. Vi skal møde nogle af dem i tangtagene på Læsø og andre på svaleurt på Nekselø og andre i fyrregrene i Nordsjælland – og en overraskelse i venter i en restaurant i Stubbekøbing.
 • 19:3019.30Nyheder
 • 19:40Føllet - Mod nye mål 3:3 (G)Sussi Glistrup driver hobbystutteriet Liselund ved Nylars med islandske heste. Hun har taget imod mange føl. Lára er nummer 15. Men ikke alt er, som det skal være.
 • 19:44Vejret i morgen (G)
 • 19:45Etape Bornholm - De bedste øjeblikke (G)
 • 20:15Vinter i Sommerfugleparken (G)Der sker mange spændende ting i Bornholms Sommerfuglepark i løbet af vinteren. Og specielt op til sæsonen 2018, hvor Flemming Jensen åbnede dørene til sommerfugleparken for 20. år i træk.
 • 20:45Kofoeds Naturperler - Storedal (G)Området byder blandt andet på et hemmeligt stenbrud med en helt utrolig ro og en sprækkedal med spændende vækst.
 • 20:58Vejret i morgen (G)
 • 21:00Bornholm knokler - Frivillig i genbrugsbutik (G)Genbrug er stort på Bornholm, og vi er taget et smut i IM Genbrug i Rønne, hvor vi kommer bag disken, i tøjrummet og kigger lidt på alt det loppeguld, der ryger igennem sådan en butik.
 • 21:30Danmark i kold krig - Klar til krig 2:8 (G)I 2. afsnit af Danmark i kold krig skal vi møde tre hjemmeværnsfolk i Nymindegab, hvor hjemmeværnet gennem tiden har uddannet de mange tusinde frivillige medlemmer, og vi skal besøge en ruinby i Hedehusene, hvor Civilforsvaret trænede sit mandskab i at redde Københavns befolkning ud af murbrokkerne. Og så skal vi med to dragoner ud at køre kampvogn i Oksbøl skyde- og øvelsesterræn.
 • 22:0019.30Nyheder (G)
 • 22:09Vejret i morgen (G)
 • 22:10Etape Bornholm - De bedste øjeblikke (G)
 • 22:40Vinter i Sommerfugleparken (G)Der sker mange spændende ting i Bornholms Sommerfuglepark i løbet af vinteren. Og specielt op til sæsonen 2018, hvor Flemming Jensen åbnede dørene til sommerfugleparken for 20. år i træk.
 • 23:10Bornholm knokler - Frivillig i genbrugsbutik (G)Genbrug er stort på Bornholm, og vi er taget et smut i IM Genbrug i Rønne, hvor vi kommer bag disken, i tøjrummet og kigger lidt på alt det loppeguld, der ryger igennem sådan en butik.
 • 23:40Kofoeds Naturperler - Pyritsøen (G)De største naturattraktioner kender vi, men der findes mange mindre og næsten ukendte naturperler på Bornholm. Følg med når Naturvejleder Jens Kofoed viser rundt ved Pyritsøen mellem Rønne og Hasle og opdag nye afstikkere og skønne steder.
 • 00:0019.30Nyheder (G)
 • 00:10Etape Bornholm - De bedste øjeblikke (G)
 • 00:35Vinter i Sommerfugleparken (G)Der sker mange spændende ting i Bornholms Sommerfuglepark i løbet af vinteren. Og specielt op til sæsonen 2018, hvor Flemming Jensen åbnede dørene til sommerfugleparken for 20. år i træk.
 • 01:05Bornholm knokler - Frivillig i genbrugsbutik (G)Genbrug er stort på Bornholm, og vi er taget et smut i IM Genbrug i Rønne, hvor vi kommer bag disken, i tøjrummet og kigger lidt på alt det loppeguld, der ryger igennem sådan en butik.
 • 01:35Kofoeds Naturperler - Stokkelund (G)De største naturattraktioner kender vi, men der findes mange mindre og næsten hemmelige naturperler på Bornholm. Følg med når Naturvejleder Jens Kofoed viser rundt i Stokkelund og Gudhjem Plantage.
 • 02:00Nationalpark Thy (46:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 02:30Månedens foredrag - Alex Speed Kjeldsen (G)Sprogforsker Alex Speed Kjeldsen fortæller om sit arbejde med en ny stor bornholmsk ordbog
 • 03:25Guld fra gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Assens, Ribe, Nykøbing Sjælland, Allinge, Skjern og Aalborg.
 • 04:00Flere sider af Jesper Bugge Kold (G)Forfatter Jesper Bugge Kold fortæller om sin spændingsroman "Land i Datid".
 • 04:30Vild Med Dyr (G)I dagens Vild Med Dyr skal Anna Louise være med til at flytte vorteøgler fra kulissen ud i deres nye hjem i Randers Regnskov. De uhyre sjældne dyr skal tages med snilde, beslutsomhed og, ikke mindst, et fast greb i nakken.
 • 05:00Stafetten - Egon Jensen (G)Egon Jensen voksede op i Rønne og har kun for alvor været væk fra øen, da han læste til tandlæge. Han har i mange haft egen klinik i Rønne og været formand for Bornholms Brand. Nu er han gået af og har solgt sin klinik. Det betyder blandt andet mere tid til Egon Jensens store interesse: Travheste.

Erhvervspark er ved at drukne i grundvand

Casper Poulsen fra Borntek har planer om en erhvervspark i området omkring Fynegård. Men planerne carambolerer med grundvandet og zoner for erhverv og landbrug.
Casper Poulsen, direktør i Borntek drømmer om en helt ny fabrik i en stor erhvervspark i området omkring Fynegård ved Robbedale i forlængelse af andre erhverv som Jensen, Borntrans, Brødrene Dahl og inden Golfbanen begynder.

Borntek, som blandt andet fik Gazelleprisen i 2017 for at vækste med 314 procent, holder lige nu til i to bygninger på forskellige adresser i Rønne. Og siden sidste år har det ikke været muligt at udvide med flere maskiner og medarbejdere trods en stigende efterspørgsel på grund af pladsmangel. Derfor har virksomheden hårdt brug for en ny og større fabrik, fortæller direktøren.

Og da Fynegård og markerne omkring, ligger tæt på Jensen Danmark, som Borntek er underleverandør til, og tæt på andre virksomheder, men stadig i Rønne, var Poulsen ikke tvivl om at han skulle slå til, da det blev sat til salg.

Efterfølgende opstod projektet, Fynegård Erhvervs og Innnovations Park ApS. Og det var ansøgningen til det projekt, der var ved at blive lagt i jorden onsdag eftermiddag.

Her havde kommunaldirektøren nemlig indstillet til, at Økonomi-, Erhvervs- og Planudvalget droppede planerne.

Men udvalget gik imod indstillingen, og ansøgningen er nu udsat med henblik på yderligere afdækning, som det lyder fra referatet. Og det er direktøren lettet over:

- Det er positivt, at man inviterer til dialog for at se om man kan tilgodese alle parter i en eller anden udformning, fortæller Casper Poulsen, direktør i Borntek og Fynegård Erhvervs og Innovations Park ApS.

Projektet går ud på at udvikle området til en erhvervspark, hvor virksomheder kan bygge nye fabrikker med lækre faciliteter, og hvor man sammen skaber et kreativt miljø, der skaber dynamik og fremgang, fortæller Casper Poulsen.

Det drejer sig om 78 hektar jord, som lige nu ligger i landzone, og tidligere brugt til landbrug. Heraf skulle fire hektar bruges til Bornteks nye fabrik. Ansøgningen går på, at området bliver til et erhvervsområde i forlængelse af det allerede eksisterende nabo-areal med virksomheder.

Men det ønske er i strid med interesser i kommuneplanlægningen i tre kilometer kystnærhedszonen i forhold til at udnyttelse af allerede udlagte erhvervsområder i byzone. Ifølge referatet fra udvalgsmødet fremgår det, at der allerede er 38 hektar ledige erhvervsarealer i Rønne.

Derudover har udvalget inden for det seneste år fundet ud af, at arealet ligger oven på et grundvandsmagasin. Det fortæller Thomas Thors, medlem af Økonomi-, Erhvervs- og Planudvalget. Et grundvandsmagasin, der i øvrigt forsyner 33 procent af Rønne med drikkevand.

Området er inddelt i tre zoner. Meget sårbart, sårbart og mindre sårbart. Og her vil udvalget altså kigge på, hvad der måske kan lade sig gøre i det mindre sårbare område, ifølge Thomas Thors.

Det betyder også, at drømmen om at bruge hele arealet til erhvervspark, kan ende med at forblive en drøm. Til gengæld lever drømmen om en ny fabrik til Borntek videre lidt endnu.

Fakta:
- Den familieejede virksomhed producerer special-møtrikker, skruer og bolte, der blandt andet bliver brugt i byggebranchen
- Modig, nytænkende og åben for nye muligheder. Det var nogle af de ord, Dansk Industri Bornholm brugte om vinderen af Gazelleprisen

Se mere i nyhederne på TV 2/Bornholm 19.30.


Aktuelle programmer på Play