Næste udsendelse: 22:00 19.30Nyheder (G)

TV i dag

  • 21:05Nationalpark Thy (19:52)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 21:30Årstidens Spisekammer - påskesalaterMette Løvbom fra Jordrup, også kendt under navnet Salat Tøsen, inviterer os med på en forunderlig rejse i sit kulinariske salat-univers og giver inspiration til salater med årstidens grøntsager.
  • 22:0019.30Nyheder (G)
  • 22:14Vejret i morgen (G)
  • 22:15EP19 - valgaften (G)

Plejefamiliers vilkår er under pres

Et dialogmøde satte her til eftermiddag socialpolitik på Bornholm i fokus. Målet er at skabe politisk opmærksomhed om blandt andet dårlige vilkår for plejefamilier.
Lige nu mangler 10 børn på Bornholm aflastningsfamilier. Det er symptom på en større mangel på plejefamilier på Bornholm - og det bunder blandt andet i dårlige vilkår og besparelser. Sådan lyder det fra Socialpædagogerne og Familieplejenetværksgruppen på Bornholm.

Derfor havde de to parter i dag inviteret til dialogmøde i Rønne. De bornholmske folketingsmedlemmer og medlemmer af kommunalbestyrelsen, særligt fra Børne- og Skoleudvalget, var inviteret med til mødet. Håbet var, at skabe politisk handling:

- Vi nærmer os et folketingsvalg, og det er vigtigt at få sat fokus på det sociale område. Der bliver talt meget om vindmøller og færger. Vi kunne godt tænke os mere fokus på de udsatte børn og unge på Bornholm, siger Bitten Sohn Thomsen, Kredsformand for Socialpædagogerne på Bornholm.

Dialogmødet fokuserede både på de forebyggende indsatser og på de vilkår, som plejefamilierne på Bornholm har. Og her er der nok at gribe fat på, lyder det fra Socialpædagogerne:

- Der er mange problematikker i forhold til vores udsatte børn og unge, og så er de vilkår, som vi tilbyder plejefamilier under stærkt pres. Det betyder, at vi har rekrutteringsproblemer, og at nogle børn og familier ikke kan få den hjælp, de har brug for, siger Bitten Sohn Thomsen.

Ysser Sobczyk er plejemor og en del af Familieplejenetværksgruppen på Bornholm. Hun fortæller, at vilkårene gør, at flere plejeforældre ikke ønsker at fortsætte, og at det er svært at skaffe nye:

- Vi føler at vi ikke bliver værdsat og anerkendt for den store samfundsopgave, som vi løfter. Vi presses på lønnen, og der er et kæmpe rekrutteringsproblem, fortæller hun.

- Senest har jeg hørt plejefamilier sige, at de ikke skal have flere børn efter dem, de har nu. Og det synes vi jo er et kæmpe problem, og derfor vil vi gerne have politikerne i tale, siger Ysser Sobczyk.

På dialogmødet gav flere af de fremmødte kommunalpolitikere udtryk for, at man godt ved, at der er pres på det sociale område, men at det er svært at finde penge i budgettet.

Ysser Sobczyk efterlyser, at politikerne tør investere i at skabe ordentlige vilkår for plejefamilier. Hun frygter for de konsekvenser, det har for børnene, hvis der ikke handles:

- Personligt frygter jeg, at der er så få plejefamilier tilbage på Bornholm, at kommunen er nødt til at sende børnene over på den anden side af vandet. Det vil være en katastrofe for børnene at komme væk fra deres nærmiljø, siger Ysser Sobczyk.

Aktuelle programmer på Play