Næste udsendelse: 23:30 Drømmejobbet - Frisør (G)

TV i dag

 • 22:50Bornholm knokler - Victor Vask (G)Der knokles på livet løs på øens store vaskeri, og det, selvom det er en sløv periode. Der er vaskemaskiner på størrelse med biler, og så er der rigeligt at knokle med, fra tøjet kommer ind i den ene ende og ud i den anden.
 • 23:30Drømmejobbet - Frisør (G)Leonora Grigat har altid drømt om et job i skønhedsbranchen, så hun kom i lære som kosmetolog. Men make-up hylden var lige begrænset nok for Leonora - hun ville have håret med. Og som 20-årig er hun nu på den helt rette hylde som frisørelev.
 • 00:0019.30Nyheder (G)
 • 00:15Grøn, Grønnere, Bornholm - Kan jeg egentlig gøre noget? (G)Det er let at blive fuldstændig rundtosset, hvis man begynder at lytte til alle de råd og formaninger, der efterhånden suser om ørene på os for at gøre os mere klimavenlige. For hvad er egentlig op og ned i det hele? Kan det passe at de røde bøffer er meget værre end benzinbilen, og når vi nu bor på Bright Green Island, har politikerne så ikke allerede løst det meste af problemet? Dét og meget mere bliver vi klogere på i selskab med to bornholmske test-familier og en ekspert i programserien Grøn, Grønnere, Bornholm.
 • 00:40Bornholm knokler - Victor Vask (G)Der knokles på livet løs på øens store vaskeri, og det, selvom det er en sløv periode. Der er vaskemaskiner på størrelse med biler, og så er der rigeligt at knokle med, fra tøjet kommer ind i den ene ende og ud i den anden.
 • 01:20Drømmejobbet - Frisør (G)Leonora Grigat har altid drømt om et job i skønhedsbranchen, så hun kom i lære som kosmetolog. Men make-up hylden var lige begrænset nok for Leonora - hun ville have håret med. Og som 20-årig er hun nu på den helt rette hylde som frisørelev.
 • 01:50Bornholm knokler - Fru Petersen (G)Den landskendte kagecafé er et smut tilbage i tiden. I dette afsnit af Bornholm Knokler bliver der bagt til den store guldmedalje, når vi kommer med i køkkenet hos kagebager Kit Wisweh.
 • 02:30Mens du sover (7:12) (G)Vi er taget på natreportage for at møde nogle af dem der arbejder, mens du sover.
 • 03:00Flere sider af Rune Skuym-Nielsen (G)Journalist Rune Skyum-Nielsen fortæller om sin portrætbog om Jakob Ejersbo "Jakob var her".
 • 03:30Guld fra gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Viborg, Sorø, Dybbøl, Nørresundby, Bagenkop og Nykøbing Sjælland.
 • 04:00Vild Med Dyr - Ræve (G)I Vild Med Dyr skal vi med Anna Louise Tranæs Didriksen ud og fodre rævene i Skandinavisk Dyrepark.
 • 04:30Nationalpark Thy (35:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 05:00Fra lade til landevej Tungen lige i munden (7:12) (G)Når man har haft alt skilt ad, skal alt sættes sammen igen. Det tager tid, og med et nymalet karosseri skal tungen holdes lige i munden, så man undgår ridser i den nye lak. Samtidig holder gutterne vejret, da motoren skal startes for første gang. Hvis den altså vil.

Madsebakke blev brugt som kalender

Ifølge den svenske astronom, Göran Henriksson, er helleristningerne ved Madsebakke blevet brugt som kalender for 2700 år siden.
For mange ligner det blot nogle røde streger på klipperne ved Madsebakke, men for Göran Henriksson er det bevis for, at datidens beboere på Bornholm har brugt dem som en kalender.

- Det er en avanceret kalender, som er gjort systematisk. Intet er tilfældigt, man har lavet alle helleristningerne bevidst, siger han.

Der har tidligere været flere vurderinger af, hvad helleristningerne ved Madsebakke har af betydning, men Göran Henriksson er den første til at beskrive dem som et konkret redskab.

- Man har udformet dem, så man kan datere hændelser på himmelen. Solhjulet er eksempelvis blevet brugt til at undervise om navigation, fortæller han.

Ikke så langt fra solhjulet kan man finde et skib, som ifølge ham er en afbildning af en solformørkelse. Han kan datere præcist, hvornår den fandt sted , og dermed hvornår den er blevet tegnet.

- Den 9. juli 700 år før Kristus. Lige før solnedgang. Jeg kan dog ikke klokkeslættet, siger han.

Det kan han ved hjælp af et system, han har arbejdet på siden 1985, som er fundamentet for hele opdagelsen.

- Jeg har lavet et computerprogram, som gør, at jeg ligesom kan optage en film, som jeg kan sammenligne med. Jeg ved, hvornår der har været solformørkelse, og det har jeg tegnet op på computerskærmen, og sammenlignet det med forskellige helleristninger. Og det stemmer altid med én.

Derudover har han krydstjekket gamle skrifter, hvor solformørkelserne også står beskrevet. Blandt andet var der én den 3. marts 586 i Sverige.

- Den er beskrevet i Babylon, som at man så en komet, som nærmede sig solen og så kom der en solformørkelse. Og den findes afbilledet i Ekeberg ved Nordsköping, som et sværd, der stikker ud fra den her solformørkelse, siger han.

Selvom det har været et stort og langvarigt stykke arbejde, så har det været det hele værd for astronomen.

- Jeg kan ikke forestille mig noget større, siger han.

Og spørger man Goran Henriksson, hvorfor tegningerne blev nedfældet, er årsagen klar.

- Man ville slå det fast for sig selv og bevare denne viden for fremtidige generationer.

Aktuelle programmer på Play