Næste udsendelse: 23:25 Nationalpark Thy (43:52) (G)

TV i dag

 • 23:00Mellem os (G)15-årige Mathilde Byder fra Aakirkeby deltager i årets X-factor. I onsdagens udgave af Mellem os kan du høre mere om den oplevelse og om hendes musikdrømme. Det skal også handle om herretøj, for Nexø Herremagasin skifter ejer. Både den gamle ejer Søren Gram og den nye ejer Magnus Dyrmose Andersen er med i studiet til en snak om forretningen gennem tiden, og ikke mindst hvordan fremtidens Herremagasin ser ud.
 • 23:25Nationalpark Thy (43:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 00:0022Nyheder (G)
 • 00:10Flyverkai 2 - Hvis du drejer, slår du dig ihjel! (G)Kai Schou Christensen, pensioneret kaptajn og teknisk chef fra Bornholmstrafikken, styrtede i 2005 med sit hjemmebyggede fly i Alperne. Kai lavede en usædvanlig, men gennemtænkt manøvre, og han overlevede. Til stor forundring for den lokale havarikommision. Kai Schou Christensen fortæller den dramatiske historie om styrtet - og om sit hjemmebyggede mesterværk Opus 3.
 • 00:55Mellem os (G)15-årige Mathilde Byder fra Aakirkeby deltager i årets X-factor. I onsdagens udgave af Mellem os kan du høre mere om den oplevelse og om hendes musikdrømme. Det skal også handle om herretøj, for Nexø Herremagasin skifter ejer. Både den gamle ejer Søren Gram og den nye ejer Magnus Dyrmose Andersen er med i studiet til en snak om forretningen gennem tiden, og ikke mindst hvordan fremtidens Herremagasin ser ud.
 • 01:25Månedens foredrag: Gammel og glad (G)Tidligere sognepræst Inge Lorentzen besøger Bornholms Højskole og holder foredraget "Gammel Og Glad"
 • 02:20Nationalpark Thy (11:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 02:50Vild Med Dyr (G)Hvor langt vil en isbjørn strække sig for en skefuld flødeis? Det finder Anna Louise Tranæs Didriksen ud af nu, hvor Vild Med Dyr går tæt på de hvide kæmper i Skandinavisk Dyrepark.
 • 03:20Storebælt - Inde i Østbroen (G)Denne gang skal vi ind i hængebroen, hvor et lille tog venter. Midt inde i broen er man i gang med at lave en platform, og vi skal også se, hvad der gemmer sig under en ganske lille lem i gulvet. Men det hele starter hos smedefirmaet HRS i Korsør.
 • 03:50Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Skive, Herlufholm, Aabenraa, Lemvig, Odense, Holbæk, og Aalborg.
 • 04:15Bornholm knokler - op til jul, i Aakirkeby-Hallerne (G)Aakirkeby Hallen leverer mad til stort set hele Bornholm, og her ved juletid er der ekstra gang i gryder, ovne og pander. Der produceres julemad i rå mængder, og i denne sidste julespecial bliver der knoklet med blandt andet brød, risengrød og saltstegte sild.
 • 05:00Stafetten - Lars Greve (G)

Claus Larsen-Jensen utilfreds med ministersvar

Miljø- og Fødevareministeren gav torsdag folketingsmedlem Claus Larsen-Jensen fra Socialdemokratiet svar på hans spørgsmål om sælregulering i Østersøen.
Sælerne i Østersøen giver stadig de bornholmske fiskere problemer. Fiskerne oplever, at de torsk de fanger er ramt af sælorm, og at sælerne tager deres fangst og ødelægger fiskernes garn og udstyr. Derfor har det bornholmske folketingsmedlem Claus Larsen-Jensen fra Socialdemokratiet stillet Miljø- og Fødevareminister fra Venstre, Esben Lunde Larsen, følgende spørgsmål:

”Hvilke initiativer vil Miljø- og Fødevareministeren tage for, at der i Danmark indføres en egentlig regulering af sælbestanden i lighed med i Sverige og Finland i Østersøen og andre steder i Danmark, hvor stærkt stigende sælbestande truer fiskerierhvervets eksistens?”

Torsdag fik Claus Larsen-Jensen svar fra ministeren, som blandt andet skrev:

- Jeg vil understrege, at det ligger mig meget på sinde, at vi får fundet en forvaltningsmæssig ramme for sæler i Danmark, der i højere grad tager hensyn til fiskeriets interesser, da særligt de bornholmske fiskere står i en uholdbar situation. Derfor har jeg bedt Miljøstyrelsen om at se nærmere på, hvordan mulighederne for regulering i højere grad kan udnyttes i forbindelse med udarbejdelse af forvaltningsplanen.

Det svar er Claus Larsen-Jensen fra Socialdemokratiet dog ikke helt tilfreds med:

- Hvis jeg tager de positive briller på, så er jeg glad for, at han (Miljø- og Fødevareministeren red.) siger, at han er bekymret over situationen for fiskerierhvervet på grund af sælerne, og at der er et arbejde i gang i det, der hedder sælreguleringsudvalget. Men når jeg ser resten af svaret, så er det samme surdej, som Miljøstyrelsen svarer hver eneste gang, siger Claus Larsen-Jensen.

Den forsøgsordning, som blev lavet i 2017 og stadigvæk gælder i 2018, hvor specialuddannet sæljægere må skyde 40 gråsæler for at komme problemerne til livs, virker ikke ifølge Claus Larsen-Jensen. Han efterspørger derfor, at der bliver gjort endnu mere for at hjælpe de bornholmske fiskere:

- Kernen i alt det her er, at de har strikket en ordning sammen, som betyder, at det ikke virker i praksis med jægere om bord, og at det skal være en sæl, der angriber fangstredskaberne osv. Det, der er brug for, er det som man også har i Sverige og Finland, hvor man vælger at sige, at x-antal sæler er forsvarligt at skyde for at holde bestanden ved lige på et niveau, som er rimeligt for sælbestanden, men som samtidig også er en sikring af, at fiskeriet også kan eksistere, siger folketingsmedlemmet.