Næste udsendelse:

TV i dag

 • 23:25Nationalpark Thy (43:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 00:0022Nyheder (G)
 • 00:10Flyverkai 2 - Hvis du drejer, slår du dig ihjel! (G)Kai Schou Christensen, pensioneret kaptajn og teknisk chef fra Bornholmstrafikken, styrtede i 2005 med sit hjemmebyggede fly i Alperne. Kai lavede en usædvanlig, men gennemtænkt manøvre, og han overlevede. Til stor forundring for den lokale havarikommision. Kai Schou Christensen fortæller den dramatiske historie om styrtet - og om sit hjemmebyggede mesterværk Opus 3.
 • 00:55Mellem os (G)15-årige Mathilde Byder fra Aakirkeby deltager i årets X-factor. I onsdagens udgave af Mellem os kan du høre mere om den oplevelse og om hendes musikdrømme. Det skal også handle om herretøj, for Nexø Herremagasin skifter ejer. Både den gamle ejer Søren Gram og den nye ejer Magnus Dyrmose Andersen er med i studiet til en snak om forretningen gennem tiden, og ikke mindst hvordan fremtidens Herremagasin ser ud.
 • 01:25Månedens foredrag: Gammel og glad (G)Tidligere sognepræst Inge Lorentzen besøger Bornholms Højskole og holder foredraget "Gammel Og Glad"
 • 02:20Nationalpark Thy (11:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 02:50Vild Med Dyr (G)Hvor langt vil en isbjørn strække sig for en skefuld flødeis? Det finder Anna Louise Tranæs Didriksen ud af nu, hvor Vild Med Dyr går tæt på de hvide kæmper i Skandinavisk Dyrepark.
 • 03:20Storebælt - Inde i Østbroen (G)Denne gang skal vi ind i hængebroen, hvor et lille tog venter. Midt inde i broen er man i gang med at lave en platform, og vi skal også se, hvad der gemmer sig under en ganske lille lem i gulvet. Men det hele starter hos smedefirmaet HRS i Korsør.
 • 03:50Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Skive, Herlufholm, Aabenraa, Lemvig, Odense, Holbæk, og Aalborg.
 • 04:15Bornholm knokler - op til jul, i Aakirkeby-Hallerne (G)Aakirkeby Hallen leverer mad til stort set hele Bornholm, og her ved juletid er der ekstra gang i gryder, ovne og pander. Der produceres julemad i rå mængder, og i denne sidste julespecial bliver der knoklet med blandt andet brød, risengrød og saltstegte sild.
 • 05:00Stafetten - Lars Greve (G)

Unge i yderkommuner tager en ungdomsuddannelse

Det går trægt med, at 90% af alle unge får en ungdomsuddannelse, men særligt i yderkommunerne tager de unge en uddannelse, viser nye - overraskende - tal.
Danmark har en national målsætning om, at 90% skal have en ungdomsuddannelse, før de fylder 25 år. Den er ikke opfyldt, men nye tal rokker også lidt ved fordommene og giver yderkommunerne overraskende medvind.

Ungdomsuddannelsestallene varierer dog meget på tværs af landets kommuner, men der er tegner sig et tydeligt billede af, at flere unge i yderkommunerne tager en ungdomsuddannelse, men at disse sidenhen flytter fra hjemkommunen og sjældent vender hjem til fødeegnen igen.

Tallene for Bornholms Regionskommune er eksempelvis således, at det er 85% af alle unge - mellem 25-29 år - som har taget en ungdomsuddannelse på Bornholm. Nogle er nu rejst, og derfor er det kun 73,7% af de 25-29 år, som bor på Bornholm i dag, som har taget en ungdomsuddannelse.

- Når mange unge fra yderkommunerne vælger at flytte til de større byer, så betyder det, at yderkommunerne kun i begrænset omfang høster frugterne af deres succes med at leve op til de nationale målsætninger om ungdomsuddannelse, forklarer Kurt Houlberg, professor i kommunaløkonomi hos VIVE.

VIVE er det Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd og leverer viden til at udvikle velfærdssamfundet i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

- Det kan tænkes, at unge med en erhvervsfaglig uddannelse er mindre tilbøjelige til at flytte, fordi det er muligt at finde uddannelse og praktikplads i lokalområdet. Omvendt vil unge med en studentereksamen være mere tilbøjelige til at flytte væk fra kommuner uden videregående uddannelsesinstitutioner, giver Kurt Houlberg som bud på flyttemønstrene.

De unges flyttemønstre kan tydeligt aflæses på Danmarkskortene her oven- og nedenfor.