Næste udsendelse: 23:25 Nationalpark Thy (43:52) (G)

TV i dag

 • 23:00Mellem os (G)15-årige Mathilde Byder fra Aakirkeby deltager i årets X-factor. I onsdagens udgave af Mellem os kan du høre mere om den oplevelse og om hendes musikdrømme. Det skal også handle om herretøj, for Nexø Herremagasin skifter ejer. Både den gamle ejer Søren Gram og den nye ejer Magnus Dyrmose Andersen er med i studiet til en snak om forretningen gennem tiden, og ikke mindst hvordan fremtidens Herremagasin ser ud.
 • 23:25Nationalpark Thy (43:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 00:0022Nyheder (G)
 • 00:10Flyverkai 2 - Hvis du drejer, slår du dig ihjel! (G)Kai Schou Christensen, pensioneret kaptajn og teknisk chef fra Bornholmstrafikken, styrtede i 2005 med sit hjemmebyggede fly i Alperne. Kai lavede en usædvanlig, men gennemtænkt manøvre, og han overlevede. Til stor forundring for den lokale havarikommision. Kai Schou Christensen fortæller den dramatiske historie om styrtet - og om sit hjemmebyggede mesterværk Opus 3.
 • 00:55Mellem os (G)15-årige Mathilde Byder fra Aakirkeby deltager i årets X-factor. I onsdagens udgave af Mellem os kan du høre mere om den oplevelse og om hendes musikdrømme. Det skal også handle om herretøj, for Nexø Herremagasin skifter ejer. Både den gamle ejer Søren Gram og den nye ejer Magnus Dyrmose Andersen er med i studiet til en snak om forretningen gennem tiden, og ikke mindst hvordan fremtidens Herremagasin ser ud.
 • 01:25Månedens foredrag: Gammel og glad (G)Tidligere sognepræst Inge Lorentzen besøger Bornholms Højskole og holder foredraget "Gammel Og Glad"
 • 02:20Nationalpark Thy (11:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 02:50Vild Med Dyr (G)Hvor langt vil en isbjørn strække sig for en skefuld flødeis? Det finder Anna Louise Tranæs Didriksen ud af nu, hvor Vild Med Dyr går tæt på de hvide kæmper i Skandinavisk Dyrepark.
 • 03:20Storebælt - Inde i Østbroen (G)Denne gang skal vi ind i hængebroen, hvor et lille tog venter. Midt inde i broen er man i gang med at lave en platform, og vi skal også se, hvad der gemmer sig under en ganske lille lem i gulvet. Men det hele starter hos smedefirmaet HRS i Korsør.
 • 03:50Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Skive, Herlufholm, Aabenraa, Lemvig, Odense, Holbæk, og Aalborg.
 • 04:15Bornholm knokler - op til jul, i Aakirkeby-Hallerne (G)Aakirkeby Hallen leverer mad til stort set hele Bornholm, og her ved juletid er der ekstra gang i gryder, ovne og pander. Der produceres julemad i rå mængder, og i denne sidste julespecial bliver der knoklet med blandt andet brød, risengrød og saltstegte sild.
 • 05:00Stafetten - Lars Greve (G)

Folkeskolerne mødes med politiker om forbedringer

Folkeskolerne på Bornholm er nu nået til et punkt i processen mod en bedre folkeskole, at politikerne kan kigge på de første resultater.
Alle øens folkeskoler har i løbet af oktober og november talt om, hvordan man kan gøre den bornholmske folkeskole bedre. Det har de gjort med udgangspunkt i ti nye fælles mål for folkeskolen på Bornholm og fem fokusområder. Fokusområderne er god trivsel, høj faglighed, rammer og vilkår, en folkeskole for alle og kommunikation og dialog.

Det har været skolebestyrelsernes ansvar at indsamle elevernes, undervisernes og forældrenes idéer. Idéerne er skrevet sammen i et dokument, som nu skal fremlægges for politikerne i Børne- og Skoleudvalget, kommunalbestyrelsen og skolernes samråd.

Den 4. december mødes repræsentanter for skolerne med politikerne til et temamøde, hvor man skal kigge forslagene til en bedre folkeskole igennem og finde ud af, hvordan man prioriterer hvilke tiltag, der er væsentlige at sætte i gang med det samme.

Blandt skolens idéer er en familierådgiver på skolerne, to voksen-ordning, maksimalt 23 elever i klasserne og bedre transportmuligheder.

På de fleste skoler er de allerede i gang med at arbejde med initiativer, der styrker den enkelte skole.

I løbet af december og januar bliver nogle af idéerne konkretiseret og omsat til handlinger. Her vil der også komme bud på, hvordan pengene til styrkelse af folkeskolen skal bruges. I 2019 er der afsat fem millioner kroner, imens der de følgende tre år er afsat fire millioner kroner om året.

Børne- og Skoleudvalget behandler de konkrete idéer på et møde den 5. februar 2019, og herefter beslutter kommunalbestyrelsen den endelige, fælles strategiplan for folkeskolerne og de penge, der er afsat til området. Det forventes at ske på et møde den 28. februar 2019.

De ti fælles mål for folkeskolen på Bornholm
1. Folkeskolen er det naturlige skolevalg
2. Folkeskolen er et stærkt fællesskab med plads til alle
3. Elever og medarbejdere trives godt i folkeskolen
4. Folkeskolen har et højt fagligt niveau
5. Folkeskolen sikrer eleverne social udvikling og almen dannelse
6. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de får udnyttet deres fulde potentiale
7. Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige resultater
8. Folkeskolen er kendetegnet ved stabilitet og en fast skolestruktur
9. Folkeskolen har et tæt forældresamarbejde og en åben kontakt med lokalsamfundet, som er kendetegnet ved dialog og medejerskab
10. Folkeskolen er tydelig om, hvad den står for - og hvad den vil