Bevarende lokalplaner bliver ikke ophævet uden mål

De bevarende lokalplaner for Nyker, Hasle og Klemensker skal ophæves, mener politikerne. Men resten af de bornholmske byer behøver ikke frygte det samme.
I Hasle, Klemensker og Nyker er de glade for, at Økonomi- og planudvalget vil ophæve de bevarende lokalplaner for byerne. Men i Rønne Byforening har de ingen ønsker om at gå samme vej.

- Det er vigtigt, at man holder fast i det arbejde, man har haft i mange år og ikke bare kaster det væk, siger Niels-Holger Larsen, formand for Rønne Byforening.

Grunden til, at politikerne vil ophæve de bevarende lokalplaner i Nyker, Hasle og Klemensker, er, at lokalplanerne bremser byernes udvikling, da byggesagsbehandlingen er lang for borgerne.

Men andre byer på Bornholm, hvor man ikke ønsker, at de bevarende lokalplaner skal ophæves, behøver ikke frygte, at politikerne vil gøre det samme her.

Linda Kofoed Persson fra Dansk Folkeparti er medlem af Økonomi-, erhvervs- og planudvalget i Bornholms Regionskommune, og hun mener, at man vil kigge på ophævelsen af de bevarende lokalplaner, hvis byerne selv ønsker det, og derfor behøver byerne ikke at frygte, at det sker imod deres vilje.

- Altså jeg kan slet ikke forestille mig at ophæve lokalplaner i en by som Svaneke, Gudhjem eller den gamle bydel i Rønne for den sags skyld, som er så unikke i den måde, de er bygget op på, siger Linda Kofoed Persson.

Lige nu er man i gang med at lave nye bevarende lokalplaner for Svaneke og Allinge-Sandvig. Rønne fik sidst laver en bevarende lokalplan i 2011, og Niels-Holger Larsen mener ikke, at de bevarende lokalplaner i Rønne er med til at stoppe byens udvikling, som de er i Nyker, Hasle og Klemensker:

- Der er ingen grænser for udviklingen, kan man sige, men man skal passe på de gamle huse, siger Niels-Holger Larsen.