Stor mangel på faglærte kokke

Restaurant- og hotelbranchen har svært ved at få kvalificeret arbejdskraft i køkkenerne. Flere vil have mere normale arbejdstider, siger brancheformand.
Flere kokke vil have mere normale arbejdstider. Et job, hvor man møder klokken otte og kan tage hjem klokken 16. Sådan er det sjældent på restauranter og hoteller.

- Sådan nogle arbejdsforhold bliver de tilbudt i for eksempel kantiner. Og kantiner har virkelig udviklet sig de seneste ti år. Det gastronomiske niveau er blevet langt højere der, siger Benny Schou, der er formand i Horsta Bornholm og desuden ejer Hotel Balka Strand.

Et af de steder, der har oplevet, at det kan være svært at skaffe faglært arbejdskraft, er Le Port i Vang.

- Vi har været utrolig heldige med at få danske kokke hertil i 2019, men sidste år bestod vores hold næsten kun af italienere, fortæller ejer Gabriela Jantzen, som også ser arbejdstiderne som et problem for flere nye kokke.

- De ser, at når deres venner og familie har fri, skal de selv arbejde.

I nogle tilfælde kan restaurationerne ikke finde nok udlærte kokke til at kunne danne et helt hold. Benny Schou anslår, at der i 2018 manglede omkring 40 kokke på Bornholm.

- Det kan virkelig sætte en bremse i udviklingen. Det kan betyde, at nogle steder må forkorte sæsonen eller holde ekstra lukkedage, så kokkene kan få deres fridage.