FV19: S vil have loft over konsulentbrug

Et loft over konsulentydelser i det offentlige skal spare det offentlige for 3 mia. kr. om året.
Over de seneste år har der været en stigning i det offentliges brug af private konsulenter. Siden 2015 er brugen af konsulenter i staten steget med 50 procent. Det mener Socialdemokratiet er en forkert udvikling.

- Selvfølgelig er der stadig brug for eksterne konsulenter i en række tilfælde. Men det bør være muligt, at det offentlige selv kan løfte flere af de opgaver, som konsulenter i dag hyres til – bl.a. fordi der også er ansat flere højtuddannede medarbejdere, der burde kunne stå for nogle af de opgaver, siger socialdemokraternes statsministerkandidat Mette Frederiksen.

Staten, kommuner og regioner bruger i alt knap 11 milliarder kroner på konsulentydelser om året. Det er rigtig mange penge. Derfor foreslår Socialdemokratiet nu et loft over det offentliges brug af konsulenter.

- Med et loft kan der spares 3 milliarder kroner om året, som kan bruges direkte på den nære velfærd. Det kommer langt fra til at løse alle problemer, men det er mange penge, som gør det muligt, at vi kan investere og udbygge vores velfærd, konstaterer Mette Frederiksen.