FV19: S vil sprede videregående uddannelser ud

6 ud af 10 nye pladser på en række velfærdsuddannelser skal oprettes uden for de store byer, lyder det fra Socialdemokratiet.
Alle unge, uanset hvor i landet de bor, skal have gode muligheder for at tage en uddannelse inden for en rimelig afstand fra deres bopæl. Men mange steder er der i dag langt mellem uddannelserne. Derfor kommer Socialdemokratiet nu med et nyt forslag, som skal sikre flere uddannelsespladser uden for de store byer.

- De seneste år har vi været vidne til en voldsom centralisering. Den udvikling vil vi gerne vende. Ikke mindst når det gælder vores uddannelser, som er helt afgørende for, om lokalsamfund kan overleve. Vi skal have gode uddannelser i hele landet, og derfor foreslår vi nu at oprette flere uddannelsespladser uden for de store byer. Det vil samtidig støtte op om, at den offentlige sektor i alle dele af Danmark kan rekruttere dygtige medarbejdere til velfærden,” lyder det fra Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.

Konkret ønsker Socialdemokratiet, at 6 ud af 10 pladser på velfærdsuddannelser som pædagog, sygeplejerske, lærer og socialrådgiver i 2025 skal være placeret uden for de fire største byer. Socialdemokratiet vil også i samarbejde med professionshøjskolerne etablere fem nye uddannelsesstationer uden for de store byer.

Socialdemokratiet vil også afskaffe regeringens årlige to-procentsnedskæringer på uddannelse. Nedskæringerne presser særligt uddannelserne i de tyndt befolkede områder.