FV19: Enhedslisten frygter opgør med velfærden

Socialdemokratiet har syv principper, som man som dansker skal opfylde, hvis man skal have ret til tidligere pension. Men det er et opgør med velfærdsmodellen, mener Enhedslisten.
Der var mange gode bud på, hvornår man som dansker kan få lov at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet og nyde sit otium i tirsdagens folketingsdebat.

I velfærdsaftalen fra 2006 blev det vedtaget, at danskerne i gennemsnit skal have 14,5 år på folkepension i forhold til den gennemsnitlige levealder. Hvert femte år skal folketinget genforhandle aftalen, og som det ser ud lige nu, så kan man som dansker trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, når man er fyldt 65,5 år. I 2030 vil det først gælde, når man er 68 år.

Men hvilke partier mener, at pensionsalderen fortsat skal stige?

Fra Socialdemokratiet lyder det, at den generelle pensionsalder skal fortsætte med at stige i takt med at levealderen stiger, men at de, der er mest nedslidte, skal have en ret til tidligere pension.

- Vi har lavet syv principper, og sammen med arbejdsmarkedets parter vil lave en endelig model for, hvem det skal gælde. I de principper ligger blandt andet, at det er dem, der er mest nedslidte, det skal være lige for mænd og kvinder uanset barsel, osv, siger partiets kandidat, Lea Wermelin.

Socialdemokratiet kunne således ikke komme med noget konkret bud på, hvem der helt konkret vil kunne trække sig tilbage med deres model.

Og det møder bekymring fra partiet på den yderste venstrefløj, Enhedslisten.

- Hvem skal bestemme, hvornår man er nok nedslidt og hvem skal det gælde? Jeg synes, det er et opgør med hele vores fundament for velfærdssystemet, at vores velfærdsydelser er universelle og gælder for alle, lyder det fra Morten Riis fra Enhedslisten.

Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre præsenterede i begyndelsen af maj en ny ordning for pension til nedslidte ældre.

- Det er et skridt på vejen. Jeg siger ikke, det er den fulde løsning, men det her er et skridt på vejen, lyder det fra De Radikales Matilde Lissau.