Hele Danmark får glæde af bornholmske havregryn

Som noget nyt i år har de bornholmske landmænd dyrket havre til DLG. Havren skal valses i en mølle ovre, og til efteråret bliver det muligt at købe havregrynene.
Til efteråret bliver det sandsynligvis muligt at få lokale havregryn til morgenmad. DLG har i år givet landmændene mulighed for at producere havre, som de efterfølgende sejler til en mølle ovre. Det skal valses og derefter sælges.

- Havren bliver normalt blandet med andet fra andre steder af, dog vil jeg tro, at der vil blive holdt noget særskilt for at netop sige, det der kommer fra Bornholm af, det har vi "solskins"-garanti på, siger Kristian Nørregaard, der er produktionskonsulent hos DGL Bornholm.

Årsagen til, at der nu også skal produceres havre, er for at give landmændene et ekstra supplement til deres sædskifte. Det betyder, at de kan udnytte jorden bedre. Havren har også vist sig, at være glad for den bornholmske jord i år.

- Vi kender ikke helt resultatet endnu, for der er nogle, der ikke har høstet endnu, men de yder også over middel i deres havremarker, så vi forventer også at få en god portion, der skal sejles væk fra Bornholm, siger Kristian Nørregaard.

De nye lokale vejrstationer, der har hjulpet landmændene under høsten, er også en hjælp for de kommende havregryn. Der kan skrives på pakken hvor mange soltimer, som havren har fået. Læs mere om vejrstationerne i den nedestående artikel.